Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’nin yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında İstanbul, İzmir...

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’nin yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında İstanbul, İzmir, Ankara ve Kars’ta emekli ve muvazzaf askerlerin evlerinde dün arama yapıldı. 7’si muvazzaf 13 asker hakkında gözaltı kararı var. Hakkında gözaltı kararı olan ve evi arananlar arasında dönemin Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Fevzi Türkeri ve Batı Çalışma Grubu Kriz Masası’nda görevli emekli Korgeneral Yıldırım Türker de bulunuyor.

BRİFİNGCİ TÜMGENERAL GÖZALTINDA

Türkeri evindeki aramanın ardından gözaltına alındı. Türkeri, 28 Şubat döneminde basın mensuplarına yönelik brifingleri veren tümgeneral olarak da biliniyor.

Soruşturma kapsamında OYAK Yönetim Kurulu Başkanı emekli Korgeneral Yıldırım Türker de gözaltına alındı. Halen OYAK Yönetim Kurulu Başkanı olan Yıldırım Türker 6 Nisan 2012 tarihinde OYAK tarafından Türkiye’de ilk kez üretilen Renault Fluence marka elektrikli otomobili Başbakanlığa hibe etmişti.

3 ALBAYIN EVİNDE ARAMA

Soruşturma kapsamında Albay Yahya Kemal Yakışkan’ın Milli Savunma Bakanlığı lojmanlarındaki evinde arama yapılıyor.

Soruşturma kapsamında biri emekli, ikisi muvazzaf olmak üzere 3 albayın evinde arama başlatıldı. Muvazzaf iki albayın Narlıdere askeri lojmanlarındaki evlerinde arama yapan polis, emekli albayın Karşıyaka’daki evinde de aramasını geç saatlere kadar sürdürdü. Arama yapılan albayların Mustafa Köseoğlu ile Mehmet Haşimoğlu olduğu belirtildi. Kars’ta da kimliği henüz açıklanmayan bir astsubayın oturduğu 14’üncü Mekanize Tugay Komutanlığı’na ait lojmanda askeri makamlar gözetiminde arama yapılıyor.

KABARIK GÖZALTI LİSTESİ

Hakkında gözaltı kararı bulunan 13 kişiden Kars dışındaki 12’sinin isimleri ise şöyle:

“Emekli Orgeneral Fevzi Türkeri, emekli Korgeneral Yıldırım Türker, emekli Başçavuş Şeref Kavalalı, emekli Albay Atilla Kurtay, Mehmet Aygüner, emekli Yüzbaşı Tanju Sirmen, muvazzaf subaylar ise Albay Lokman Ekici, Albay Kemal Yakışkan, Albay İsmail Hakkı Önder, Albay Mustafa Köseoğlu, Albay Mehmet Haşimoğlu, uzman Çavuş Adem Demir.”

BAŞSAVCIVEKİLLİĞİ’NDEN AÇIKLAMA
Bu arada, sabah saatlerinde bir albay ve bir binbaşının da aralarında bulunduğu bazı subaylar, Ankara Adalet Sarayı’na gelerek, savcılık yetkilileriyle görüştü. Özel yetkili Cumhuriyet Savcıları Kemal Çetin, Yıldırım Bayyurt ve Kubilay Taştan da beraberinde katiplerle resmi otomobillerle adliyeden ayrıldığı görüldü. Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği açıklama yaparak, “6’sı emekli, 7’si muvazzaf 13 şüpheli hakkında gözaltı kararı, 12 adreste arama’’ dedi.

Kılıçdaroğlu: Cadı avına döndü

28 Şubat soruşturmasında yeni dalgayı değerlendiren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, soruşturmanın cadı avına dönüştüğünü söyledi. Savcıların Başbakan’dan talimat aldığını savunan Kılıçdaroğlu, “Beni fişleyen Başbakan Erdoğan’dır” dedi. Kemal Kılıçdaroğlu, soruşturmanın cadı avına dönüşmeye başladığını söyledi. Kılıçdaroğlu, “İntikam duygusuyla hukuk ve adalet aranmaz” diye konuştu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisini fişlediğini savunan Kılıçdaroğlu, “Savcılar Başbakan’ın talimatını yerine getiriyor” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Soruşturma kapsamında ilk operasyonda aralarında eski Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir’in de bulunduğu 31 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarılmış, Çevik Bir de dahil 18 kişi tutuklanmıştı.

İkinci operasyonda aralarında eski Genelkurmay Genel Sekreteri emekli Tümgeneral Erol Özkasnak’ın da bulunduğu 11 kişi gözaltına alınmış, Erol Özkasnak ve 7 kişi tutuklanmıştı.