29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın başladığı saatlerde Ankara Valiliği tarafından planlanan “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Anması” etkinlikleri tepki çekti. CHP Ankara İl Başkanı Güvener, “15 Temmuz ve 29 Ekim’i birbirine alternatif gibi gösteren zihniyet, ülkeyi FETÖ’ye teslim eden zihniyettir” dedi

29 Ekim’de, 15 Temmuz’u anacaklar

Mustafa Mert Bildircin

CHP Ankara İl Başkanı Rıfkı Güvener, Ankara Valiliği’nin Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının yapıldığı hafta, “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” etkinlikleri düzenlenmesi yönündeki kararına tepki gösterdi. BirGün’e konuşan Güvener, Cumhuriyet kutlamaları haftasında 15 Temmuz’a atıfta bulunan bir gölge oyununun sergilenecek olmasının manidar olduğunu söyleyerek, “Cumhuriyetimize saygısızlıktır” dedi.

Ankara Valiliği’nin talimatı ile Ankara’da bugün saat 14.00’te, “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anması” yapılması kararlaştırıldı. 10 Ekim’de onaylanan karar, Ankara’daki tüm ilçe milli eğitim müdürlüklerine de gönderildi. Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın resmi olarak başladığı saatlerde Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde başlayacak, “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Anması” etkinliklerine öğrenci, öğretmen ve velilerin katılımının sağlanmasını istedi. Ankara Valiliği ve Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün kararı büyük tepki çekti. CHP Ankara İl Başkanı Rıfkı Güvener, kararın Cumhuriyet’e saygısızlık olduğunu belirterek şunları söyledi: “Ankara Valiliği ve milli eğitim müdürlüğü, Cumhuriyet kutlamalarının yapıldığı hafta bilinçli bir tercihte bulunarak, ‘Vatan Sevgisine Engel Yoktur’ isimli gölge oyununa katılmaları için okullara tebligat göndermiştir. Valiliğin ve il milli eğitimin görevi, bu haftayı Cumhuriyet’in kuruluşu yıldönümüne yakışır bir biçimde kutlamaktır. Valilik, Cumhuriyet’in önemini azaltacak, Cumhuriyet’i yok sayacak tutum ve davranışlar içine girmemelidir.”

Güvener, her kutlamanın kendi içinde olduğunu ve ilgili yıldönümlerinde kutlanması gerektiğini ifade ederek “15 Temmuz, 15 Temmuz’da, Cumhuriyet ise Cumhuriyet’in kurulduğu 29 Ekim’i kapsayan hafta düzenlenecek etkinliklerle kutlanmalıdır. 15 Temmuz’u ve 29 Ekim’i birbirine alternatif gibi gösteren zihniyetin ülkeyi FETÖ’ye teslim eden zihniyettir” diye konuştu.

Nevşehir’de kutlama yasak

Nevşehir’de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Valilik tarafından yasaklandı. Yasağı Twitter hesabından duyuran CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan, Valiliğin yasaklama kararını paylaştı. Kararda, “Ülkemizin içinde bulunduğu hassas durumdan dolayı milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla, yürüyüşün yapılması uygun görülmemiştir” ifadeleri yer aldı.