Bundan 40 yıl önce, 6 Mayıs 1972 tarihinde Ankara'da idam edilen devrimci gençlik liderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan...

BURCU CANSU ANKARA

Bundan 40 yıl önce, 6 Mayıs 1972 tarihinde Ankara'da idam edilen devrimci gençlik liderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan mezarlarının başında anıldı. Ankara Karşıyaka Mezarlığı’ndaki anmaya Denizlerin arkadaşları ile demokratik kitle örgütleri ve çeşitli siyasi partileri katıldı. Anmada “Devrim şehitleri ölümsüzdür!” sloganları atıldı.
Demokratik kitle örgütleri ve çeşitli siyasi parti temsilcilerinden oluşan kalabalık grup üç karanfilin ziyaretinden sonra geçen yıl 5 Mayıs tarihinde yaşamını yitiren Denizlerin avukatı Halit Çelenk'i de unutmadı. “Halit Çelenk mücadelemizde yaşıyor!” sloganları atan kalabalık kitle hem "üç fidan"ın hem de devrimcilerin abisi Çelenk'in unutulmayacağını dile getirdi.

ÜÇ KARANFİL UNUTULMAYACAK

Anmada konuşan Çelenk’in kızı Serpil Güvenç, “Kürecik’te direnenler Deniz’lerin yolundan giderek ABD emperyalizmine direniyorlar. Üç Karanfil mücadelemizde yaşıyor” dedi.

Anmaya Devrimci 78'liler Girişimi, Pir Sultan Abdal Derneği, DiSK Ankara Temsilciliği, KESK Ankara  Temsilciliği, TMMOB, ÇGD, ÖDP, TKP, Halkevleri, Gençlik Muhalefeti üyelerinin de bulunduğu onlarca örgüt ve parti katıldı.

Halkız Biz, Yeniden Doğarız Ölümlerde

68 kuşağının liderlerinden Gezmiş, İnan ve Aslan idamlarının 40.yılında 68’liler Birliği Vakfı ve 78’liler Girişimi tarafından İstanbul Dolmabahçe’de de anıldı. 68’liler Birliği Vakfı Başkanı Sönmez Targan, yaşamlarını bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm mücadelesine adayan, sokak ortalarında, işkence odalarında Deniz’ler gibi öldürülen Mahir’leri, Ulaş’ları, Sinan’ları, Hüseyin’leri, Taylan’ları, Erdal’ları ve daha nicelerini saygıyla ve özlemle andıklarını söylerken bu cinayetlerden sorumlu olan herkesi lanetledi.

‘ONLAR GERÇEK BİR BAŞKALDIRIYDILAR’

78’liler Girişimi adına konuşan Yunus Bircan, “Dünyanın hiçbir ülkesinin egemen sınıfın, kendi gençliğine bu denli düşmanlık gütmediğini belirterek şunları söyledi: ‘‘Onların bıraktığı miras halk için devrimcilikti. Semperyalizme, kapitalizme ve faşizme karşı gerçek bir başkaldırıydı. Deniz Gezmiş’in ölüme giderken söylediği son söz ‘Kürt ve Türk halklarının kardeşliği ve bağımsızlık mücadelesiydi’. Böyle olduğu için egemen sınıfın onlara karşı müdahalesi son derece kıyıcı oldu.’’ Bircan, Gezmiş’in, inan’ın, Aslan’nın resmi olmayan tarihte, gençliğin şarkılarında, şiirlerinde ve de Kürt ve Türk halkının emperyalizme, kapitalizme ve sömürgeciliğe karşı mücadelesinde yaşadığını vurguladı.

Hep beraber Şarkışla türküsünün söylenmesinin ardından denize karanfil bırakılmasıyla anma sona erdi. Akşam saatlerinde ise Gençlik Muhalefeti, Öğrenci Kolektifi ve TKP’li öğrenciler Dolmabahçe’ye yürüdü. GİZEM EZME