3 milyon çocuk yardıma muhtaç
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Haiti’de çete savaşları nedeniyle artan açlık ve yetersiz beslenmeden dolayı 3 milyon çocuğun insani yardıma ihtiyacının olduğunu duyurdu. Hazırlanan raporda başkent Port-au-Prince’deki güvenlik sorunlarının, savaştaki bir ülkenin seviyesine ulaştığı belirtilmişti.

Başkent Port-au-Prince ve çevresinde gitgide yayılan "çete şiddeti"nde, çocukların doğrudan hedef alındığı belirtildi. Çocukların okula giderken öldürüldüğü ya da yaralandığına, kadınlar ve kızların da cinsel şiddetle karşı karşıya kaldığına dikkat çekildi.

Açıklamada, "Port-au-Prince’in merkezinde birçok çocuk ve gencin, korunmak ya da ailelerine gelir ve gıda sağlamak için silahlı gruplara katılmaya zorlandıklarını söylediği" ifade edildi.

DESTEĞE İHTİYAÇ VAR

UNICEF’in sınırlı mali kaynağına rağmen Haiti’deki faaliyetlerini geliştirdiği aktarılan açıklamada, Haiti’ye 246 milyon dolar sağlanması gerekirken bugüne kadar bunun yalnızca yüzde 15’inden daha azının karşılandığı vurgulandı.

Haiti’deki toplumsal huzursuzluk, Temmuz 2021’deki Devlet Başkanı Jovenel Moise suikastı, aynı yıl ağustosta 2 bin 200’den fazla kişinin ölümüne ve on binlerce evin yıkılmasına yol açan 7,2 büyüklüğündeki deprem, enflasyon, kolera vakaları, adam kaçırma ve şiddetin artmasıyla son yıllarda önemli ölçüde derinleşti.