Bu yıl beşincisi düzenlenen Uluslararası Çocuk Diyarı Film Festivali kapılarını açıyor. Festivalin Direktörü Aktolga, mülteci çocuklar, cinsiyet eşitsizliği gibi başlıkların bir hafta boyunca festivalde işleneceğini dile getiriyor.

30 bin çocuğa festivalle ulaştılar

Erkin Can SEYHAN

2017'den beri yaklaşık 30 bin çocuğa ulaşan Uluslararası Çocuk Diyarı Film Festivali, bugün başlıyor. Saat 18.00’da Ankara’nın Çankaya ilçesinde bulunan İnşaat Mühendisleri Odası’nda açılışı yapılacak festival, 10 Haziran Cuma gününe kadar çeşitli etkinliklerle ziyaretçilerini ağrılayacak. Festivalde 25 ülkeden 18 kısa, 18 uzun metraj film gösteriminin yanı sıra söyleşiler, atölyeler ve paneller gerçekleştirilecek. Festivaldeki etkinlikler, bütün çocukların özgürce katılabilmesi için ücretsiz olacak. Uluslararası Çocuk Diyarı Film Festivali hakkındaki detayları festivalin direktörü Şebnem Aktolga ile konuştuk.

Festivalin temel motivasyonu nedir… Beş yılda gelinen noktayı anlatır mısınız?

Festival, bir grup sinemaseverin bir araya gelip çocuklar için sinemanın ana öge olduğu ve diğer sanat dallarının da çocuklarla buluşmasını sağlayan ve her geçen gün büyüyen bir çatı oldu. Çalışmalarımız ile dezavantajlı çocuklar başta olmak üzere, çocukların bütün sanat dallarıyla tanışıp potansiyellerini açığa çıkarmalarını sağlıyoruz. Motivasyonumuz çocuklarla bir arada olmak. İlk yıl sinema gösterimleri, atölyeler ve panellerle başladık. Ankara’da başlayan yolculuğu başka şehirlere de taşıdık. Batman’da uluslararası festival gerçekleştirdik. Beşinci yılımızda daha çok şehre ulaşmayı planlıyoruz.

Şebnem AktolgaŞebnem Aktolga

DEZAVANTAJLI ÇOCUKLARIN FESTİVALİYİZ

Festivalin teması nedir?

Her yıl bir tema belirliyoruz. Bu yıl ki temamız kültürel ve sosyal çeşitlilik. Böylelikle geniş bir konu çatısı oluşturduk. Mülteci çocuklar sorununu, ekolojik problemleri ve cinsiyet eşitsizliği gibi bir çok insani gündemleri başlık haline getirdik. Ve bu gündemlerle çocuklar ve ebeveynleri dahil ederek farkındalık çalışmaları hazırladık. Filmlerin seçkisi çocuk gelişimciler, sinemacılar ve çocukların da içerisinde olduğu bir ekip tarafından seçiliyor. Cinsiyet eşitsizliğinin kız çocuklarını kültürel anlamda güçlendirdiğimizde dengelenebileceğine inanıyoruz. Ekolojik tahribatın en büyük nedeninin insan olduğunu ve bunu değiştirebilecek gücün de tekrar insan olduğunu ifade ederek çocuk çalışmalarını bu çerçevede güçlendiriyoruz. Dünyanın bu kötü gidişatında hâlâ umut var diyoruz ve çocuklar bizim umudumuz. Desteklerin büyüyeceğine inanıyorum çünkü biz dezavantajlı çocukların festivaliyiz.

Çocukların festivale nasıl katkıları oluyor?

Dünyada pek çok çocuk festivali var. Festivale başlamadan önce başka ülkelere giderek çocuk festivallerine bir bakış açısı oluşturmak istedik ve şunu fark ettik. Çocuk festivalleri, çoğunlukla büyükler tarafından içinde çocuk olmadan gerçekleştiriliyor. Bir çocuk festivalinde çocukların varlığı önemli. Onlar büyüklere çocukluğu tekrar hatırlatmalı diye düşündük. İkinci yılımızdan itibaren çocuklar komitede, seçkilerde yer alıyor ve kararları ve ilgileriyle festivalin seyrini belirliyorlar. Afişlerin, katalogların illüstrasyonları, açılış sunumları, sahnelenen oyunlar ve senaryosu yazılıp çekilen filmlerde çocukların da emeği oluyor.

ETKİNLİKLER ÜCRETSİZ

Uluslararası Çocuk Diyarı Film Festivali direktörü Şebnem Aktolga, etkinliklerin ücretsiz olduğunu vurguladı: “Sadece çocuklara değil ebeveynlere ve eğitimcilere de ulaşıyoruz. Çocuklara, ebeveynlere ve eğitimcilere farkındalık çalışmaları yapıyor; onları, sahne gösterileri, tiyatro, dans ve çocuk konserleriyle buluşturuyoruz. Bütün bu etkinlikleri ücretsiz yaparak yoksul ve göçmen çocuklara ulaşıyoruz. Yoksul ve yoksun insanların ağırlıklı olduğu semtlerden çocuklara ve okullarına ulaşıyoruz.”