300 bin sandık emeklisine ikramiye yok: Bakan topu vakıflara attı

EKONOMİ SERVİSİ

Bayram ikramiyesi verilmeyen banka sandık emeklilerine ilişkin soruyu yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, topu sandık yönetimlerine attı.

Selçuk, sandıkların ayrı birer tüzel kişilik olduğunu belirterek, kararın vakıf yetkili kurullarınca verileceğini iddia etti.


CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’in önergesini yanıtlayan Selçuk, "Sandıklar birer sosyal güvenlik kuruluşudur ve üyelerine sosyal sigorta yardımları sunmaktadır. Ayrı birer tüzel kişilik olan sandıkların, vakıf senetlerini tadil etmeye ve üyelerine ikramiye ve benzeri ödemeler yapmaya yetkili kurulları karar vermektedir” dedi.

‘KANUNİ BOŞLUK VAR’

Selçuk'un yanıtını değerlendiren CHP’li Emir, yaşanan sorunun 150 bini banka sandık vakıf emeklisi olmak üzere toplam 300 bin sandık emeklisini ilgilendirdiğini belirterek, şunları söyledi:

"Düzenlemede açık bir hüküm yer almadığından dolayı da sandık emeklilerine ikramiye verilip verilmemesi vakıf yetkili kurullarının inisiyatifine bırakıldı. Vakıf kurulları da yüz binlerce emeklinin hakkı olan ikramiyeyi ödemeye yanaşmadı.
Aile Bakanlığı, Hazine ve ilgili vakıf kurulları, yıllarca SGK emeklisi gibi prim ödemiş, aynı haklardan yararlanmış ancak bayram ikramiyesinde ayrımcılığa uğrayan yüzbinlerce emekli için bir araya gelerek çözüm üretmelidir."