Çok sayıda aydın ve aktivistin düşüncelerinden dolayı yargılanmasına ve linç kapmanyalarının hedefi haline gelmesin yol açan Türk Ceza Kanunu'nun...

Çok sayıda aydın ve aktivistin düşüncelerinden dolayı yargılanmasına ve linç kapmanyalarının hedefi haline gelmesin yol açan Türk Ceza Kanunu'nun düşünce suçunu düzenleyen 301'inci maddesiyle ilgili değişiklik teklifi, TBMM Adalet Komisyonu'nda önceki gün 12.5 saat süren tartışmalar sonunda kabul edildi.
AKP'li milletvekillerinin verdikleri önergelerle, soruşturma izin yetkisi Cumhurbaşkanı'ndan alınarak Adalet Bakanı'na verildi, metindeki "kovuşturma" ifadesi de "soruşturma" biçiminde değiştirildi.
Teklifle, 301'inci maddede yer alan "Türklüğü" ifadesi "Türk Milleti", "Cumhuriyet" ifadesi de "Türkiye Cumhuriyeti Devleti" olarak değiştirildi. Teklifle maddede yer alan 3 yıllık ceza üst sınırı da 2 yıla indirildi. Ayrıca, 301'inci maddede yer alan, "Türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede, bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza 3'te 1 oranında artırılır" hükmü çıkarıldı.

KİM DAHA 'TÜRK' TARTIŞMASI
Türklük kelimesinin kaldırılmasına muhalefet eden MHP’lilere cevap veren Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, “Türklük soyut bir kavramdır, Türk Milleti ise somut bir kavramdır. Sadece teknik bir düzenleme yapılıyor" dedi.

***
‘Yeni 301’ hayal kırıklığı yarattı
İNSAN Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch), 301. maddesinde yapılan değişikliklerin, ifade özgürlüğü konusundaki sınırlamaları kaldırmaya yetmeceğini açıkladı. Örgüt, hükümetin başka Avrupa ülkelerinde de 301’e benzeyen düzenlemeler bulunduğu şeklindeki savunmasına karşı ise şöyle diyor: “Hükümet bu ülkelerde benzer çağdışı yasalara hiç başvurulmadığını ya da çok ender başvurulduğunu unutuyor."