Düşünce suçunu düzenleyen 301. maddeden yargılanma cumhurbaşkanının iznine bağlanıyor. Aynı maddeden yargılanan Ragıp Zarakolu bu değişikliğin sonucu değiştirmeyeceğini yasanın tümüyle kaldırılması gerektiğini söyledi

ELÇİN YILDIRAL

Belge Yayınlan'nın sahibi Ragıp Zarako-.lu'nun, George Jerjian'ın "Gerçek Bizi Özgür Kılacak" adlı kitabı yayımladığı gerekçesiyle İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına devam edildi. Dava, 301'inci maddenin değiştirilmesi yönündeki gelişmeler nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi.

Tutuksuz yargılanan Zarakolu mahkeme salonunda hazır bulunurken, PEN Yazarlar Derneği Başkanı Tarık Günersel, gazeteci-yazar Erol Özko-ray, Belge Yayınları Editörü Attila Tuygan, Mahsus Mahal dergisi Yayın Yönetmeni Aytekin Yılmaz, sinema yönetmeni Recai Sönmez ve gazeteci-yazar Yalçın Ergündoğan, Zarakolu'na destek vermek için duruşmaya katıldı.

DURUŞMA ERTELENDİ

Savcı, daha önceki mütaalasını tekrarlayarak, 301'inci madde ile ilgili Meclis'te sanıkların lehine olan bir düzenlemenin görüşüleceğini, bu nedenle mahkemenin sanıklar aleyhine karar vermemesi, değişiklik sonrası karar vermesini talep etti. Mahkeme heyeti talebi dikkate alarak duruşmayı erteledi.

"Türklüğü, Cumhuriyeti ve TBMM'yi alenen aşağılamak"suçlamasıyla yargılanan ve 7,5 yıl hapsi istenen Zarakolu, duruşma sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Davanın, eski TCK'nin 159'uncu maddesinden Adalet Bakanhğı'nın izni alınarak açıldığını, 301. maddede yapılacak değişiklikle de fazla birşeyin değişmeyeceğini belirtti. Zarakolu, "301'den yargılanan 700'ün üstünde insan var. Bu madde hukuki değil ideolojik bir maddedir. Varolan sistem 12 Eylül rejiminin zorla giydirdiği dar bir elbisedir. 301. madde değişse de ümitli değilim. Yine Adalet Bakanhğı'nın izni ile dava devam edecek. Önemli olan yazarların, gazetecilerin bu davalarla artık karşılaşmamasıdır. Bu nedenle 301. madde tamamen kaldırılmalıdır" şeklinde konuştu.

Sanıklar mahkemeye

301'den yargılanabilmenin Çankaya'nın iznine bağlanmaya hazırlanıldığı şu günlerde aynı yasadan sadece bu hafta 37 kişi yargılanıyor. 2006'da ise 301'inci maddeden dolayı 835 dava açıldı.

Bu davalar nedeniyle 12'si 18 yaşından küçük olmak üzere toplam 1533 kişi 301'inci maddeden dolayı sanık sandalyesine oturdu. 301'den 2006 yılında yargılananların 231'i kadın, bin 302'si ise erkeklerden oluşuyor. 2006'da yapılan yargılamalar sonucunda 299 dava sonuçlandı. 2007 yılının ilk üç ayına ilişkin verilerde toplam 744 dava açıldığını bu davalardan dolayı 1189 kişi yargılandı.

KİMLER NİYE YARGILANIYOR?

Haftalık YedinciGün gazetesi imtiyaz sahibi ve Yazıişleri Müdürü Ali Turgay ve Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Akyol Abdullah Öcalan'dan 'Kürt Halk Önderi' olarak söz ettikleri için.

Yazar Osman Tiftikci ve Sorun Yayınları sahibi Sırrı Öztürk 'Osmanlı'dan Günümüze Ordunun Evrimi' adlı kitap nedeniyle.

Devrimci 78'liler Federasyonu üyesi 30 kişi Kızıldere'de yaptıkları basın açıklaması sırasında 'Deniz, Mahir, Ulaş kazanana kadar savaş' şeklinde slogan atmaları nedeniyle.

Hacı Boğatekin, Gerger Fırat gazetesinde yayımlanan 'Türkiye Yanlış Yaptı' başlıklı imzasız yazısı dolayısıyla.

Nokta Dergisi Yayın Yönetmeni Ahmet Alper Görmüş, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu ifade edilen günlükleri yayımladığı için yargılanıyor. Semin Sezerer / Ayşegül Savaşta