31 Mart seçimlerindeki sandık seçmen listeleri, yeni bir güncelleme yapılmaksızın bu seçimde de kullanılacak. Bu süreçte 18 yaşını dolduranlar ve askerden gelenler oy kullanamayacak. İstanbul’un 39 ilçesinde, 62’si cezaevi, 156’sı seyyar olmak üzere 31 bin 342 sandıkta, 10 milyon 560 bin 963 kişi oy kullanacak. Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenler için tüm ilçelerde […]

31 Mart’taki seçmen listeleri geçerli

31 Mart seçimlerindeki sandık seçmen listeleri, yeni bir güncelleme yapılmaksızın bu seçimde de kullanılacak. Bu süreçte 18 yaşını dolduranlar ve askerden gelenler oy kullanamayacak. İstanbul’un 39 ilçesinde, 62’si cezaevi, 156’sı seyyar olmak üzere 31 bin 342 sandıkta, 10 milyon 560 bin 963 kişi oy kullanacak. Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenler için tüm ilçelerde seyyar sandıklar oluşturuldu.

Şerh düşülen seçmen sayısı

Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü’nce, 18 Haziran 2019’da yapılan sandık seçmen listelerindeki güncelleme sonucunda, 20 bin 63 asker, 8 bin 93 hükümlü, 3 bin 970 kısıtlı seçmen, 12 bin 518 ölü, 208 vatandaşlıktan çıkan kişi olmak üzere, toplam 44 bin 852 kişiye “oy kullanamaz” şerhi yazıldı.

Müdürlükçe, 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri için seçmen listelerindeki son güncelleme 23 Mart 2019’da yapılmıştı. Bu tarihteki çalışmada, 13 bin 712 asker, 663 kısıtlı seçmen, 8 bin 639 ölü, 151 vatandaşlıktan çıkan kişi olmak üzere toplam 23 bin 165 kişiye listelerde “oy kullanamaz” şerhi yazılmıştı. Böylelikle seçmen listelerinde “oy kullanamaz” şerhi yazılan kişi sayısı toplam 68 bin 17 oldu.

***

Nasıl oy kullanacağız?

• Seçmen kağıdında yurttaşların hangi okulda, hangi sandıkta oy kullanacağı konusunda bilgiler yer alıyor.

• Oy vermeye giderken nüfus cüzdanı gerekiyor. Eğer kimliğiniz kaybolduysa, Geçici Kimlik Belgesi, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askerî kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgeleriyle de oy verilebiliyor. Ancak üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmî bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kâğıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şart. Bu belgelerden herhangi birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak.

• Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olduğundan bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekiyor.

• Sandık görevlilerinden alınacak tek oy pusulası ve tek zarf ile mühür basılacak kabinlere gidilecek. Tercih edilen bölüme mühür taşmayacak şekilde basılacak. Oy pusulası, verilen zarfın içine konarak ağzı kapalı biçimde sandığa atılacak.

• Bir diğer önemli nokta da oy kullandıktan sonra, sandık görevlisinin önünde duran seçmen kağıdında seçmenlerinin isminin karşısına imza atması.

• Engelli yurttaşlar seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık çevresinde bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilecekler. Ancak bir seçmen birden fazla engelliye yardım edemeyecek. Sandık kurulu başkan veya üyeleri, engelli seçmenlere yardım etmek amacıyla oy verme kabinine giremezken, oy kullanma sırasında da yardım edemeyecek.