HABER MERKEZİ

16 Nisan’da referanduma sunulacak anayasa değişikliği teklifinde yer alan ‘Cumhurbaşkanının Meclis’i feshetme yetkisi’ son günlerde çok tartışılıyor. Tartışmanın dozu zaten yüksekken bir de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “İspatlayın, istifa ederim” demesi ardından konu daha da hararetlendi. Erdoğan iddiasını hala da sürdürüyor.

Aslında AKP ve Erdoğan bütün meseleyi bir ‘kavram’a indirgiyor. Bütün savunmaları anayasa değişikliği teklifi içinde ‘fesih’ ifadesinin geçmemesi. Ancak muhalefet ve hukukçular ise ‘fesih yetkisi’ olarak tanımlanan yetkinin öteden beri zaten ‘seçimin yenilenmesi’ biçiminde ifade edildiğini vurguluyor.

Tüm ‘iddialı’ savunmalarına karşın kendini tutamayıp ‘fesih yetkisi’nden bahseden AKP’liler, söz konusu ifadelerinin birçok habere konu olmasına karşılık hala sözlerine açıklık getirmiş de değil.

İşte günlerdir konuşulan o yetki hakkında AKP’lilerin söyledikleri:

Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop (Komisyon görüşmeleri - 23 Aralık 2016): Fesih bir hukuki varlığın başka bir hukuki varlığı sona erdirmesi geneli itibarıyla. Parlamenter sistem, bugünkü sistemde Cumhurbaşkanı Parlamentoyu feshediyor ama bunun kendisine bir etkisi yok.

AKP Genel başkan Yardımcısı ve Siirt Milletvekili Yasin Aktay (Yeni Şafak gazetesi köşe yazısı – 7 Şubat 2017): Meclis’i feshetme yetkisi veriliyor ama Meclis’i feshettiğinde kendi görevine de son vermiş oluyor. Aynı şey Meclis için de söz konusu. Bir taraf diğerini feshettiğinde beraber seçime, yani millete, yani gücün asıl sahibine gitmiş oluyorlar.

Anayasa Profesörü ve AKP Milletvekili Burhan Kuzu (27 Aralık 2016): “Bizim getirdiğimiz sistemde hem Başkanın fesih yetkisi hem de Meclis'in Başkanı seçime götürme yetkisi var. Yani bir denge var.
(Meclis görüşmeleri - 12 Ocak 2017) - Sayın Başkan, değerli arkadaşlarım; Amerika’daki model ideal olan bir sistemdir. Bizim getirdiğimiz karşılıklı fesih meselesini Amerika bugün tartışıyor, açın literatürü, görürsünüz.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ (Meclis görüşmeleri – 9 Ocak 2017): Şimdi bir şey söyleniyor: Efendim, Meclis’i feshedecek Cumhurbaşkanı. Cumhurbaşkanının bugünkü Anayasa’mızın ilgili maddesine göre Meclis’i belli şartlar oluştuğunda Fesih yetkisi var mı? Var. Nitekim, 7 Haziran seçimlerinden sonra Meclis seçimlerinin yenilenmesine karar verdi mi? Verdi.”

AKP Adana Milletvekili Necdet Ünüvar (Meclis görüşmeleri - 12 Ocak 2017): Bir başka husus: Fesih yetkisi. Esasında, burada fesih değil, yenileme var yani Cumhurbaşkanı Parlamentoyu feshederse esasında kendi seçilmiş olduğu hakkını da feshetmiş oluyor, bu, gözden kaçırılıyor.

AKP Adıyaman Milletvekili İbrahim Halil Fırat (Meclis görüşmeleri - 13 Ocak 2017 ): Getirdiğimiz sistemde, cumhurbaşkanlığı sistemiyle hem Cumhurbaşkanı hem de yasama karşılıklı olarak birbirini feshetme yetkisine sahiptir.