325 işçi koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi

EMEK SERVİSİ

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) raporuna göre ekim ayında 8’i çocuk 207 işçi yaşamını yitirdi. İş cinayetleri en çok inşaat sektöründe yaşanırken bunu tarım ve sağlık sektörü izledi.

Salgın sürecinde sağlık alanında yaşanan iş cinayetleri ciddi artış gösterirken ekim ayında 32 sağlık emekçisi yaşamı yitirdi. Salgının başladığı mart ayından beri ise 325 işçi Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.

İzmit’te İnsan Hakları (Sabri Yalım) Parkı’nda yapılan açıklamada konuşan Kocaeli İSİG Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi Selçuk Karstarlı, istihdam paketi olarak da bilinen torba yasaya da değinerek işçi haklarının ciddi saldırı altında olduğunu söyledi. Karstarlı “25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin belirli süreli iş sözleşmesiyle yani geçici işçi olarak çalıştırılması uygulaması hayata geçirilmek isteniyor. Böylece; kıdem ve ihbar tazminatı ile iş güvencesinin (işe iade davası) olmadığı ve işsizlik, malullük, yaşlılık, ölüm, iş kazası, meslek hastalığı, analık gibi hayati öneme sahip haklardan yararlanmanın ortadan kaldırıldığı bir çalışma bu yaş gruplarına dayatılmaktadır” ifadelerini kullandı.

CovId-19’dan en çok etkilenen işçiler

İşçilerin koronavirüsten en fazla etkilenenler olduğunu da belirten Karstarlı, “Türkiye’de ilk vakanın tespit edildiği 11 Mart’tan beri geçen sekiz ayda en az 325 işçi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. İşçilerin ailelerini ve emeklileri de ekleyince Covid-19’un bir işçi sınıfı hastalığı haline geldiği gerçeği tüm çıplaklığı ile ortadadır” şeklinde konuştu. “Bu noktada işçi sınıfının acil salgın taleplerini örgütleme görevi önümüzde durmaktadır” diyen Karstarlı, taleplerini de sıraladı:

► Covid-19 sağlık emekçileri için meslek hastalığı, diğer iş kollarında çalışan işçiler için ise iş kazası olarak tanınmalıdır.

► İşyerlerinde başta üretim alanları olmak üzere ulaşım, beslenme, barınma gibi tüm alanlarda işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmalıdır.

► Kronik hastalığı olan ve belli bir yaşın üzerindeki tüm işçiler (kamu-özel) bu süreçte idari-ücretli izne çıkarılmalıdır.

► İşten atmalar yasaklanmalı ve 1168 TL değil tam ücret ödenmelidir.

► Çalışma saatleri, ücretlerde kesintiye gitmeden azaltılmalıdır.

► İşçilere ücretsiz-yaygın testler yapılmalı, vakaların arttığı işyerlerinde üretime ara verilmelidir.

► Evden çalışan işçilerin çalışma saatleri düzenlenmeli ve iş için yaptıkları harcamalar karşılanmalıdır.

325-isci-koronavirus-nedeniyle-yasamini-yitirdi-802444-1.