Deniz Gezmiş’ler idam edilişlerinin 36. yılında İstanbul, Ankara ve

Deniz Geçmiş ve arkadaşlarını anma amacıyla dün başta İstanbul, Ankara ve izmir olmak üzere çok sayıda ilde etkinlikler gerçekleştirildi. Ankara’daki anmada Karşıyaka Mezarlığı’nda toplanan binlerce kişi Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı, idam edilişlerinin 36’ncı yıldönümünde törenle andı. Anma töreni nedeniyle DTP grup toplantısnı iptal ederek bütün milletvekilleriyle törene katıldı.

Karşıyaka Mezarlığı’na sabahın erken saatlerinde toplanmaya başlayan binlerce kişi “Yusuf, Hüseyin, Deniz sürüyor sürecek mücadeleniz”, “Faşizme karşı tek yol devrim”, “Mahir, Hüseyin, Ulaş, kurtuluşa kadar savaş, “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları attı.

HALİT ÇELENK DE KATILDI

Burada bir konuşma Denizlerin avukatı Halit Çelenk, “Bugünkü törende büyük bir kalabalık görmekten çok mutlu oldum. Genç arkadaşlarıma söylüyorum, Denizleri sadece burada anmakla kalmayın, onların hayatlarını, düşüncelerini, mücadelelerini anlatan kitapları da okuyun” dedi. “Deniz ve arkadaşları yaşasaydı bugün yine devrimci mücadele içinde olurlardı” diyen Çelenk, “Eğer yaşasalardı, 1 Mayıs’ta işçilerin yanında, emekçilerin yanında saf tutarlardı” diye konuştu.68’liler Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Halil Çelimli ise, “Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının emperyalizme karşı ülkenin bağımsızlığını savunduklarını ifade ederek şunları kaydetti: “Denizler, faşizme karşı sosyalizmin, gerçek demokrasinin savunucuları, aydınlığın temsilcileri oldular. Devrimci dayanışma Denizler, Mahirler, İbrahimler şahsında ortak mücadele tarihinin en göz kamaştıran örnekleri olarak bugün devrimcilerin ve yoksul halklarımızın yolunu aydınlatıyor.”

Törende Deniz Gezmiş’in arkadaşı Mustafa Yalçıner de bir konuşma yaptı. Anma törenine, televizyon dizisi Hatırla Sevgili’de Deniz, Yusuf  ve Hüseyin’i canlandıran oyuncular, Barış Koçak, Murat Zubi ve Oktay Gürsoy da katıldılar. Törende ÖDP, EMEP, SDP yönetici ve üyeleri de hazır bulundular.

68’liler Birliği de Dolmabahçe’de buluştu. ‘’ Tam bağımsız Türkiye” ve “Gerçekten demokratik Türkiye’’ sloganları atan 68’liler, ABD emperyalizimi ve onun Türkiye’deki işbirlikçileri tarafından gerçekleştirilen bu cinayetin Türkiye için yıkımın başlangıcı olduğunu vurguladılar. 68’liler Birliği Vakfı Başkanı Sönmez Targan, Denizlerin verdiği mücadelenin tam bağımsız ve gerçekten demokratik bir Türkiye yaratmak için başlatıldığını, Denizlerin bugün de devam eden ABD kuşatmasını kırmak için daracına götüren bu yola başvurduklarını anlattı.

‘SAVAŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Talgan, bugün de dün olduğu gibi aynı emperyalist ve işbirlikçi zihniyetlerin, gerici güçleri yanlarına alarak devrimci birliğinin ruhunu bozmak, Irak işgali örneğinde de yaşandığı gibi halkları haksız ve kirli bir savaşın içine sokmak için çeşitli oyunlar oynadıklarını ve karanlık tuzaklar kurduklarını dile getirdi. Talgan, “Bu oyunlara ve tuzaklara karşı yoldaşlarımız gibi savaşmak suçsa, 68’liler Birliği Vakfı topluluğu olarak bu suçu işlemeye devam edeceğiz” dedi.

Dolmabahçe’de buluşan Ezilenlerin Sosyalist Platformu üyeleri (ESP), “Emperyalistler, işbirlikçiler 6’ncı filo’yu unutma’’ sloganları attılar. ESPliler, ABD emperyalizminin sömürü politikalarına ve işbirlikçilerin ezilenlere dönük saldırılarına karşı Denizlerin verdiği mücadelenin yolunda ilerlediklerini vurguladılar. Üyeler adına açıklama yapan ESP Sözcüsü Ersin Sedefoğlu, Denizlerin idam fermanını yazanların, onları asanların bugün de dünden farklı bir politika izlemediklerini vurguladı. İdamlar kaldırılmış olsa da hâlâ sokak ortasında devrimcilerin, yurtseverlerin, işçilerin polis tarafından yargısız infazlarla katledilmeye devam ettiklerine dikkat çeken Sedefoğlu, “Denizleri asanlar bugün yine devrimci harekete ve ilerici muhalif kesimlere karşı baskılarını sürdürüyor, Kürt halkına karşı inkâr ve imha politikası izliyor, işçi ve emekçilere 1 Mayıs’ta Taksim’i yine yasaklıyor, binlerce gaz bombasıyla saldırmaya devam ediyor” diye konuştu.

ÖĞRENCİ KOLEKTİFLERİ YÜRÜYECEK

Öğrenci Kolektifleri de  10 Mayıs’ta Taksim’den Dolmabahçe’ye yürüyecek. Türkiye’nin dört bir yanından gelen üniversite öğrencileri, Dolmabahçe’ye yapacakları yürüyüş öncesinde 9 Mayıs’ta İstanbul Teknik Üniversitesi’nde buluşup, 1978 yılında öldürülen Ord. Prof. Dr. Bedri Karafakioğlu anısına 22 senedir düzenlenen Geleneksel İTÜ Öğrenci Şenliği’ne katılacaklar. Herkesi eyleme destek vermeye çağıran Öğrenci Kolektifleri ayrıca bu yürüyüşle,Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı da anacaklar.10 Mayıs’ta yapılacak yürüyüşe Mihri Belli ve Çetin Uygur’un da aralarında bulunduğu 68 kuşağından devrimciler, sanatçılar, aydınlar da katılacak.

İZMİR’DE KARANFİLLER DAĞITILDI

Denizler İzmir’de yapılan basın açıklaması ile anıldı. İzmir 78’liler Derneği, KESK, Halkevleri, Özgür Yaşam Kooperatifi, Öv-Der, Geleceğimizi İstiyoruz İnisiyatifi ve Öğrenci Kolektifleri tarafından Kemeraltı Çarşısı girişinde yapılan basın açıklamasında konuşan Halime Aydın, Deniz Gezmiş ve yoldaşlarını idam ederek  mücadelelerini yok edeceklerini düşünenlerin yanıldıklarını belirterek, “Onların mücadelesinin içini boşaltarak sadece geçmişin birer ikonu haline çevirmeye çalışıyorlar. Ticari metaya dönüştürüp, onların halklar üzerindeki prestiji üzerinden kar etmeye, ‘Tam bağımsız Türkiye’ şiarını şovenizmin malzemesi yaparak onları sahiplenmeye çalışıyorlar” diye konuştu.

Halime Aydın, Denizlerin anti emperyalist mücadelesinin ve halkların kardeşliği mücadelesinin bugün de devam ettiğini vurgulayarak, “Tüm kışkırtmalara, tüm düşmanlık politikalarına rağmen, egemenlere inat, onların darağacında haykırdığı gibi ‘Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği’, ‘Yaşasın halkların kardeşliği’, ‘Kahrolsun Emperyalizm’ demeye devam edeceğiz” dedi. Açıklamanın ardından, açıklamaya katılanlar tarafından Kemeraltı Çarşısı’nda yurttaşlara karanfil dağıtıldı.

 

Tek sıra yürüyüşe izin!

İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü’nden Dolmabahçe Sarayı’na yürüyüş yapmak isteyen “Yurtsever Cepheli Öğrenciler”e polisten izin çıktı. İstanbul Üniversitesi önünde toplanan yaklaşık 2000 kişilik grup, “Emperyelizme karşı Deniz olunmalı”, “Denizlere sözümüz devrim olacak”, “Ne ABD ne AB bağımsız Türkiye” sloganlarını attı. Grup adına basın açıklamasını yapan Yurtsever Cephe üyesi Burak Dündar, mücadelelerinin devam edeceğini söyledi. Açıklamanın ardından tek sıra halinde yürüyüşe geçen grup, Beyazıt, Çemberlitaş, Eminönü ve Taksim’den Dolmabahçe’ye giderek denize karanfil attı. Elçin Yıldıral