Maraş merkezli depremlerin üzerinden 4 ay geçti. Hekimler, afet bölgesindeki böceklerin arttığını söyleyerek, aşılara ulaşım sağlanamadığına dikkat çekiyor.

4 aydır sorunlara çözüm bulunmadı
Fotoğraf: TTB

Haber Merkezi

Maraş’ta 6 Şubat'ta meydana gelen ve 50 binden fazla insanın ölümüne yol açan 7,8 büyüklüğündeki depremin üzerinden dört ay geçti. Afetzede yurttaşların, barınma, sağlık, hijyen gibi sorunları hâlâ giderilmedi. Depremzede yurttaşlar, yardımların yapılmamasına tepki göstererek sorunların 4 aydır çözülmemesini eleştirdi.

Enkaz kaldırma çalışmaları Malatya, Maraş, Hatay başta olmak üzere birçok kentte devam ediyor. Çevre Mühendisleri Odası’nın hava kirliliği raporunda, deprem sonrasında enkaz kaldırma çalışmaları süreçlerinde yaşanan hava kirliliğinin ciddi problemlere yol açtığını ve açmaya devam edeceği ifadeleri yer aldı. Yurttaşların sağlığının korunmasına yönelik çalışmalar yapılmadı. Öte yandan bölge hastanelerinde de tedaviye ulaşmak çok zor. Hatay’ın Defne ilçesinde iktidarın 22 Mayıs’ta açtığı Defne Hastanesi’ni yağışların ardından su basması, altyapı ve üstyapı sorunlarının giderilmediğini de gözler önüne serdi. Depremde çok sayıda Aile Sağlığı Merkezi (ASM) ile kamu hastaneleri yıkılırken, illerde uzun süre birinci ve ikinci basamak sağlık hizmeti verilemedi. Depremin diğer illere göre daha az hasar verdiği Antep’te tetanos aşısı bulunamazken, hepatit A ve hepatit B aşılarında ise sorunlar yaşanıyor.

BÖCEKLER ARTIYOR

Kentlerdeki barınma sorununa çözüm bulunmadı. Yaz aylarının gelmesiyle yurttaşların yaşadıkları sıkıntılara yenisi eklendi. Tüm ısıyı çeken çadırlarda kalmak istemeyen yurttaşların konteyner talepleri yerine getirilmedi. Afet bölgesindeki böcek ve haşere sorunları da arttı. Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) verilerine göre sadece Hatay’da böcek ve kemirgen üreme alanı sayısı 120 binden 1 milyonun üzerine çıkmış durumda. Böceklere yönelik yeterli çalışmaların yapılmaması da yurttaşların hayatını zorlaştırıyor. Ayrıca temiz su ve hijyen ürünlerine ulaşım da sağlanamadı. Bölgede kadınlar, ped, hijyen ürünlerine ve iç çamaşırına ulaşamıyor. Kadınlara yönelik gönderilen yardım kolileri durma noktasına geldi. Kadınlar afet bölgesinde güvenli alanlara da ulaşamıyor. Kimi zaman karanlık alanda bulunmak zorunda kalan kadınlar mahrem alanların yaratılmamasından da şikâyetçi. 

***

BORÇLARIN SİLİNMESİ GEREKİYOR

Deprem sonrası ücretsiz olan toplu taşıma, yeniden ücretli oldu. Elektrik dağıtım şirketleri de depremin ardından üç ay boyunca ertelenen elektrik faturalarını bu sürenin dolmasıyla toplu olarak gönderdi. Depremzedelere 7 bin TL’yi bulan faturalar iletildi. Elektrik sorunlarıyla birlikte yurttaşların yiyecekleri bozulmaya başladı. Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, depremin ardından üç ay boyunca ertelenen elektrik faturalarının seçimin hemen ardından toplu şekilde gönderilmeye başlamasına tepki göstererek yazılı açıklama yaptı. Karaca, “Depremzedelerin elektrik faturalarının ertelenmesi ya da taksitlendirilmesi değil silinmesi gerekir. İşsizlik kol geziyor. Bu konuda meclistede depremzedelerle birlikte ses yükselteceğiz” dedi.