Soçi mutabakatına uymayan cihatçılar tampon bölgeden çıkmayacaklarını açıkladı. Dört örgüt ‘Ve Müminleri savaşa teşvik et’ adıyla ortak operasyon odası kurdu

4 cihatçı örgüt İdlib’den çekilmediğini açıkladı

Soçi mutabakatı gereğince 15 Ekim’e kadar silahsızlandırılmış bölgeden ayrılması gereken cihatçı örgütlerden Hurras El Din, Ensarud Din, Ensarul İslam ve Ensar Tevhid Tugayları Suriye ordusuna karşı ortak operasyon odası kurduklarını açıkladı. Dört grup, İdlib kırsalında Suriye ordusu ile müttefiklerine saldırmak için kurdukları ortak operasyon odasına da “Ve Müminleri savaşa teşvik et” adını verdi.

Saldırı görüntülerini yayımladılar
Hama kentinin batı kırsalında bulunan Suriye ordusuna ait Curin askeri kampına yönelik düzenlenen ağır silah saldırılarına ait birtakım görüntüler de servis eden dörtlü oluşum, silahsızlanma bölgesinden çekilmeyerek savaştıklarının mesajını verdi.

Hurras El Din de bir açıklama yayımlayarak, Rusya ile Türkiye arasında varılan Soçi mutabakatını kabul etmediklerini ve silahlarını çekmeyeceklerini duyurdu. Örgüt, açıklamayla birlikte havan toplarıyla Suriye ordusuna saldırdıkları görüntüleri de yayımladı.

‘Bazı zorluklar var’
Kremlin Sözcüsü Peskov ise dün, Türkiye ve Rusya arasındaki Soçi mutabakatına ilişkin, “Bazı zorluklarla karşılaşılması doğal ancak Rus ordusu da Türk ortaklarımızın çalışmalarından memnuniyet duyuyor” açıklaması yaptı.

İdlib’in ardından Fıratın doğusu
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da Soçi mutabakatına ilişkin, “Planlandığı gibi devam ediyor, taahhütlerimizin arkasındayız” demişti. Akar, Türkiye ve ABD tarafından Menbiç’te icra edilecek müşterek devriye faaliyetlerinin ise kısa sürede tamamlanacağını söylemişti.

Süre 15 Ekim’de doldu
Moskova ile Ankara arasında eylül ayında varılan mutabakat gereğince cihatçı örgütlerin ağır silahlarını teslim edip bölgeden çıkması gerekiyordu. ÖSO kaynaklarından edinilen bilgilere göre, dört örgüt de silah bırakmayıp, silahsız bölgeden çekilmedi.