Ülkede kolluk kurşunu can almaya devam ediyor. Son olarak Diyarbakır’da 3 çocuk babası Mikail Ekinci ‘dur ihtarına uymadığı’ gerekçesiyle katledildi. Ekinci’nin babası, “4 çocuğum vardı, birini devlet benden aldı” dedi.

4 çocuğum vardı birini devlet aldı
Bursa’da polisin katlettiği İbrahim Can Asanı’nın annesi Gülsevim, oğlunun mezarı başında adalet istedi. (Fotoğraf: DHA)

Haber Merkezi

Türkiye’de kolluk kuvvetlerinin çeşitli sebeplerle ölümcül olacak biçimde silah kullanımı sık tartışılan bir konu. Son dönemde de bir çok yurttaş polis veya asker kurşanlarının hedefi olup yaşamını yitirdi.

Son olarak Diyarbakır'ın Çermik ilçesine bağlı Aynalı kırsal mahallesinin mezrasına yapılan baskın sırasında 28 yaşındaki 3 çocuk babası Mikail Ekinci dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle vurularak öldürüldü.

Hakkında yakalama kararı bulunduğu belirtilen Ekinci için mezraya çok sayıda asker tarafından baskın düzenlendi. Amida Haber'in haberine göre Ekinci, baskın sırasında motorla kaçmaya çalıştı. Jandarmanın ‘dur ihtarında’ bulunduğu, ihtara uymayan Ekinci’ye ateş açıldığı ve açılan ateş sonucu Ekinci'nin olay yerinde hayatını kaybettiği belirtildi.

1 ÇOCUĞUMU DEVLET ALDI

Ekinci’nin babası Abdurrahman Ekinci’ye “Dün sabah saatlerinde 60 araçla 200’e yakın özel hareket polisi evimize baskın yaptı. Hepsinin yüzü kapalıydı. Hepimizi yere yatırdılar. Çocuğundan yaşlısına kadar hepimize vurdular. 3 yaşındaki çocuğu bile yere yatırdılar. Böyle bir devlet olmaz. İsrail’in Filistin’e yaptıklarını burada aynısını bize yaptılar. 60 yaşındayım. 4 çocuğum var, birini devlet aldı benden” dedi.

İddiaya göre Ekinci iki aile arasındaki bir kan davası nedeniyle şüpheli olarak aranıyordu.

Mikail EkinciMikail Ekinci

TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Diyarbakır Barosu'ndan, "Yaşam hakkını ihlal eden keyfi, hukuk dışı ve orantısız silah kullanımı kabul edilemez" başlığıyla yapılan açıklamada, "Yaşam hakkının özü, bireyin hayatta kalmasıdır. Tüm insan haklarının temelini ve ön koşulunu oluşturan bu hakkın, hiçbir biçimde sınırlandırılması düşünülemez" denildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Kolluk güçlerinin silah kullanma yetkisini aşması sonucunda, keyfiliğe ve gücün yasaya aykırı şekilde kullanılmasına karşı yaşam hakkının ihlal edildiği gözetilerek, ivedi ve etkin bir şekilde soruşturmanın yürütülmesini talep ediyor, hukuki sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunuyoruz."

2023 yılında kolluk kurşunuyla yaşamını yitiren yurttaşların bazıları şöyle;

İLK DEĞİL

•Bursa'nın Orhangazi ilçesinde polis memuru A.E.; annesi, 2 ağabeyi ve yengesini silahla öldürdü.

•Bursa'da trafik kazası sonrası çıkan tartışmada, 23 yaşındaki İbrahim Can Asanı 29 yaşındaki özel harekât polisi Oktay Doğru tarafından tabancayla vurularak öldürüldü.

***

ADALET İÇİN GÖZYAŞLARI

Bursa'da hasarlı trafik kazası sonrası çıkan tartışmada, 23 yaşındaki İbrahim Can Asanı özel harekât polisi 29 yaşındaki Oktay Doğru tarafından tabancayla vurularak öldürüldü. Cinayet sonrası tutuklanan Doğru, ‘Kasten yaralama sonucu ölüme neden olmak’ suçundan 13 yıl 10 ay, kavgaya karışan iki arkadaşı ise 1 yıl 3'er ay hapse çarptırıldı. Cinayete tanık olan ve 13 yıl hapis cezasını az bulan İbrahim Can Asanı'nın annesi Gülsevim Asanı, oğlunun mezarı başına gidip kararı okuyarak tepki gösterdi. Anne Asanı, "İbrahim'in yaralandığını söylüyorlar. Peki, burada yatan kim? Benim oğlum yaralıysa bana geri versinler" diyerek gözyaşı döktü.