Göçük altında kendilerine uzanacak eli bekleyen Suriyelilere yardım, 4 gün sonra ulaştı. BM’nin gönderdiği 6 TIR Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan geçti. BM, ‘muhaliflerin’ kontrolündeki bölgeye erişimi 4 milyon kişi için ‘hayata tutunacak bir dal’ olarak nitelendirdi.

4 gün sonra uzanan el

Dış Haberler

Maraş merkezli depremlerin enkaza çevirdiği Suriye'de büyük bir trajedi yaşanırken göçük altındaki Suriyelilerin sesi ancak dört gün sonra duyuldu. Uluslararası yaptırımların ağır baskısı altındaki ülkede kaybedilen her dakikanın faturasını Suriyeliler canıyla ödedi.

Suriye Sivil Savunma Örgütü depremde yaşanan kayıplar hakkında dün sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, 3 bin 162 kişinin hayatını kaybettiğini, 5 bin 235 kişinin de yaralandığını bildirdi. Artçı sarsıntıların devam ettiği ülkede yüzlerce aile hala enkaz altında.

İDLİB'E GEÇTİLER

Binlerce kişi kurtarılmayı beklerken Birleşmiş Milletler'in gönderdiği 6 TIR dün Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan geçti. Birleşmiş Milletler'in İdlib'e gönderdiği yardım konvoyunda, çadır ve tıbbi malzemelerin yer aldığı belirtildi. Suriye Müzakere Komisyonu Başkanı Bedir Camus, Türkiye'nin insani yardımın Bab el-Hava Sınır Kapısı, Bab el-Selam ve El-Rai olmak üzere 3 sınır kapısından kuzey Suriye'ye girmesine izin verdiğini söyledi.

HAYATA TUTUNACAK BİR DAL

BM özel temsilcisi Geir Pedersen, Cenevre’de yaptığı açıklamada Suriyelilerin “her şeye” ihtiyaçlarının olduğunu belirterek yardımın en çok ihtiyaç duyulan bölgelere ulaşılmasının önünde hiçbir siyasi engel olmayacağına dair güvence istediklerini ifade etti. Pedersen "muhaliflerin" kontrolündeki bölgeye erişimi, insani yardıma ihtiyaç duyan yaklaşık 4 milyon kişi için “hayata tutunacak bir dal” olarak nitelendirdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da sabah saatlerinde yaptığı açıklamada "Cilvegözü sınır kapısı açık. İki kapının da açılması için çalışıyoruz. Bu siyasi değil insani bir konu. Gelen yardımların Suriye'ye ulaşması adına gerekli desteği de veriyoruz" demişti.

BİR UÇAK ŞAM'A

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhonam Ghebreyesus da Dubai’deki lojistik merkezden, tıbbi malzeme ve cerrahi travma kitleri taşıyan bir uçağın İstanbul’a, diğerinin ise Şam’a hareket ettiğini kaydederek, üçüncü bir uçağın da gönderilmesini planladıklarını aktardı.

YALNIZ BIRAKILDILAR

Avrupa Birliği de Sivil Koruma Mekanizması kapsamında Türkiye ve Suriye'ye 6,5 milyon euro değerinde acil insani yardım sağlayacağını bildirdi. Şam yönetimine Arap ülkeleri de çeşitli destekler sunarken cihatçıların ve Türkiye destekli grupların kontrolündeki bölgelere ise yardım neredeyse hiç ulaşmadı.