4 kez isim değiştirildi hâlâ kadının adı yok

Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile “Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı”nın adının “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı” olarak değiştirildiği bildirildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, konu ile ilgili yazılı açıklamasında, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle kurulan Çalışma, Sosyal Güvenlik ve Aile Bakanlığı'nın adının yine Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak değiştirildiğini hatırlattı. Karaca, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile birleştirilmesinin de kadınların toplumsal hayata eşit katılımını imkansızlaştırdığını savundu.

Karaca, "Kadınlar yıllardır 'Kadın Bakanlığı' kurulmasını isterken, kadını tamamen yok sayıyorlar. Kadını iyice aile içine hapsediyorlar. Biz kadının adının yokluğuna, üstüne üstlük Bakanlıkların birleştirilmesine itiraz ediyoruz" ifadesini kullandı.

Bakanlığın beşinci ismi
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi öncesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olmak üzere iki ayrı bakanlık bulunuyordu. Ardından 10 Temmuz’da çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı ile birleştirildi.

Bakanlığın ismindeki ‘Sosyal Politikalar’ yerine de ‘Sosyal Hizmetler’ getirildi. Böylelikle bakanlığın ismi “Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı” olarak ilan edildi. Şimdi ise, yapılan düzenleme ile bakanlığın yeni ismi “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı” oldu.

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı 2011’de kapatılmış, yerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kurulmuştu. Yeni isim düzenlemesi de eklendiğinde bakanlığın ismi 4 defa değiştirilmiş oldu.