Babacan’ın açıklaması, seçim kanununda yapılan değişiklik ve Saadet Partisi’nin ‘ittifak içi ittifak’ modeli önerisinin ardından geldi. Peki, DEVA Partisi’nin kararı ne anlama geliyor? 6’lı masaya, masa dışına, seçimlere etkisi ne olur?

4 maddede DEVA Partisi’nin seçim kararı ne anlama geliyor?

POLİTİKA SERVİSİ

Seçim yasasında yapılan değişiklik ilk sonuçlarını veriyor. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin seçimlere kendi adı ve logosuyla katılacağını açıkladı.

Babacan açıklamasında nasıl bir modelle seçime katılacaklarına dair herhangi bir detaya ise girmedi. Diğer yandan 6’lı masa ile birlikteliklerinin devam etmesi yönünde irade beyan eden Babacan, cumhurbaşkanı adaylığı konusunda da “A planımız ortak aday” diyerek mevcut durumda net bir çerçeve çizdi.

Ancak yine de açıklanan karar, hem olasılıklar hem de hedefler bakımından bugünkü aşamada birçok soru işareti içeriyor.

DEVA Partisi’nin kararı ne anlama geliyor? Ortaya çıkan tabloyu 4 maddede özetlemeye çalışırsak;

1) Babacan, AKP sonrasına ciddi bir hazırlık yapıyor. AKP’nin ilk dönemindeki çizgiyi izlediği imajıyla esas olarak eski partisinin kitlesine hitap eden Babacan, bu hamlesiyle AKP'den kopan ya da kopacak kesimlerin ilk adresi olmaya soyunuyor.

2) DEVA Partisi’nin kararı, 6’lı masa ile ittifak içinde olmayacağı anlamına gelmiyor. Yasaya göre her partinin kendi logosu ve adayları ile seçime girme olanağı hala var. Daha önce de belirttiğimiz DEVA, Gelecek, Saadet ittifakı hala geçerliliğini koruyor. Davutoğlu ikna edildiğinde bu ittifakın hayata geçmesinin önünde çok fazla engel yok.

3) Abdullah Gül faktörü de eklendiğinde bu ittifakın yüzde 7'lik barajı geçmesi zor olmayacaktır. Bu durum DEVA'yı çok daha iddialı bir noktaya çeker. CHP ve İYİ Parti dışında İslamcı, muhafazakâr bir yapı AKP'yi desteklemeye alışmış seçmen açısından çok daha elverişli bir zemin sunar.

4) Son genel seçimlerde Millet İttifakı içinde yer alan Saadet Partisi ve Demokrat Parti, CHP ve İYİ Parti listelerinden adaylarla yarışa katılmıştı. İktidar kanadının sürekli 2023 Haziran’ını işaret ettiği gelecek seçimlerde ise nasıl bir model işletileceği hala belli değildi. Bugün ise Babacan’ın aldığı karar, her partinin kendini göstereceği bir modele geçişin ilk işareti olabilir, benzer kararların 6’lı masada ve masa dışında başka partiler tarafından da alınmasının önünü açabilir.