Sayıştay’ın 2021 Yılı Genel Uygunluk Bildirimi Raporu’na göre, iktidarın “garantili anlaşmaları”nın maliyeti her geçen gün artıyor. Rapora göre sadece 2021’de imzalanan garanti anlaşmaları tutarı, 4 milyar 181 milyon 761 bin ABD Doları oldu. Bu tutar, güncel kura göre 77 milyar TL’yi geride bırakıyor.

4 milyar dolarlık garanti anlaşması
Fotoğraf: AA

Hüseyin ŞİMŞEK

Ekonomistlerin ve muhalefetin tüm itirazlarına rağmen çok sayıda Hazine garantili projeye imza atan AKP’nin bu uygulamasının kamuya yükü giderek artıyor. Sayıştay tarafından hazırlanan 2021 Yılı Genel Uygunluk Bildirimi Raporu’na göre, Hazine garantili proje anlaşmalarının geçen yılki bilançosu, 4 milyar 181 milyon 761 bin ABD Doları yani 77 milyar TL oldu.

Rapora göre, kamu idarelerinin geçen yıl çok sayıda alacağı silindi. Silinen toplam alacak tutarı 2020’de 1.7 milyar TL iken 2021’de 2 milyar 38 milyon TL oldu.


SAYIŞTAY’I TAKAN YOK

Sayıştay, raporunda kamu idarelerine karşı verilen para cezalarının tahsilat oranlarına da yer verdi. Rapora göre, AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana kesinleşen Sayıştay hükümleri kapsamında verilen para cezalarının toplamı 16 milyon 583 bin TL olurken bu tutarın sadece 4.7 milyon TL’si tahsil edilebildi. Geri kalan 11.8 milyon TL’lik tutar ise Sayıştay’ın kesinleşmiş hükmüne rağmen kamu idarelerinden tahsil edilemedi.

YEDEK ÖDENEK ENERJİYİ 900’E KATLADI

Sayıştay raporunda, yıl başındaki ödenekleri ile yetinmeyen işletmelerin yıl içerisinde eklenen ödenekleri de yer aldı. Rapora göre, “Enerji Arz Güvenliği, Verimliliği ve Enerji Piyasası” için sene başında alınan ödeneğe ek yüzde 917 artışa gidildi. 6.3 milyar TL’lik ödeneğe 58 milyar TL daha eklendi. Temel Eğitim için alınan 82 milyar TL’lik ödeneğe 41 milyar TL, Toplum Güvenliği için alınan 66 milyar TL’lik ödeneğe 35 milyar TL eklendi. Rapora göre ayrıca, Ulusal Savunma ve Güvenlik için alınan 87 milyar TL’lik ödeneğe de 20 milyar TL eklendi.

ÖDENEK ÜSTÜ HARCAMADA ZİRVE MEB’İN

Rapora göre, ödenek üstü giderde ilk sırada yer alan kamu idaresi, Milli Eğitim Bakanlığı oldu. MEB, sene başında belirlenen ödeneği 319 milyon TL aştı. Sağlık Bakanlığı’ndaki aşım 75 milyon TL, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndaki aşım ise 14 milyon TL olarak kayıtlara geçti. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndaki aşım 3.8 milyon TL, Adalet Bakanlığı’ndaki aşım 2.8 milyon TL olurken Diyanet de 369 bin TL’lik aşımla listede kendisine yer buldu.