Millet İttifakı’nın milletvekili aday listelerine yönelik çalışmasında sona gelindi. DEVA, Gelecek, Saadet ve Demokrat Parti seçime CHP listesinden girecek. Bazı illerde fermuar sistemiyle uygulanırken kalan illerde de CHP ve İYİ Parti kendi listelerini hazırlayacak.

4 parti seçime CHP listesinden girecek: İki listeli yarışla hedef 300 vekil
Fotoğraf: Depo Photos

Hüseyin ŞİMŞEK

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA, Demokrat Parti ve Gelecek Partisi’nden oluşan Millet İttifakı, milletvekili aday listeleri için uzun süredir devam ettiği çalışmada sona geldi. Yaklaşık altı ayrı senaryo üzerinden tüm seçim bölgelerini analiz eden ittifak, iki liste ile seçime girecek. İki liste ile girilen seçimlerde yaklaşık 300 milletvekili kazanıldığını hesaplayan ittifak, farklı senaryolarda bu sayının düştüğünü tespit etti.

İLLER BELİRLENİYOR

Muhalefet kulislerinden edinilen bilgiye göre, milletvekili aday listeleri için mesaisini sürdüren Millet İttifakı, “ittifak içi ittifak” senaryosundan vazgeçti. Seçimlerde CHP ve İYİ Parti listelerini kesin olarak kullanacak ittifak, bir süre üçüncü liste çalışmasını yürüttü. DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi’nden birinin listesinden seçimlere girilmesi durumunda bu "ittifak içindeki ittifak"ın çok 30 milletvekili kazanabildiği ve kazançtan çok kaybın yaşandığı tespit edildi. Bu durumun ardından bir araya gelen ittifak kurmayları, farklı senaryolara yoğunlaştı.

İttifakın üzerinde anlaştığı ilk konu, fermuar sistemi oldu. İttifakın güçlü olmadığı illerde bu sistemin uygulanması ve bu illerde karşılıklı yer değiştirme uygulamasına gidilmesi kararlaştırıldı. İYİ Parti ve CHP, bu kentlerde kendi adaylarını birbirlerinin listesinden aday olarak gösterecek. Konuyla ilgili 10 ile 14 arasında il üzerinde görüşmelerin sürdüğü öğrenildi. Şu ana kadar "Bitlis, Çorum, Yozgat, Gümüşhane, Van, Malatya, Adıyaman, Amasya, Erzincan, Niğde, Nevşehir, Kırşehir, Düzce ve Rize"de fermuar sisteminin kullanılması konusunda ön uzlaşma sağlandığı bildirildi.

İKİ LİSTE AVANTAJI

Millet İttifakı, kalan yaklaşık 70 il için hangi formülü uygulayacağını da netleştirdi. İttifak kaynakları, tüm seçenekler arasında en avantajlısının iki liste ile seçimlere girilmesi olduğunu değerlendiriyor. Buna göre, listelerine ittifak dışında yer alan BTP’nin adaylarını da eklemeyi tartışan İYİ Parti, aynı uygulamayı diğer partilere yapmayacak. DP, Gelecek, Saadet ve DEVA ise CHP listelerini kullanacak.

Bu seçeneğin uygulanabilmesi için CHP Lideri ve Ortak Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumartesi günü Parti Meclisi’ni toplayarak onay alacağı da bildirildi. Millet İttifakı’nın en az 300 milletvekili çıkarabilmesinin büyük öneme sahip olduğu ve HDP’nin olası desteği sonucunda Anayasa değişikliği için sınır olan 360 sayısına ulaşılabileceği için bu senaryonun ağırlıklı tartışıldığı öğrenildi.