“Medyada Temsil ve Cinsiyetçilik” konulu konferansta, medyanın erkek kimliğinden başka kimliklere yer vermediği ve kadınları standart simgelerle özdeşleştirdiği vurgulandı...

AGOS gazetesi genel yayın yönetmeni Hrant Dink’in 19 Ocak 2007’de İstanbul’da öldürülmesinin arkasında bulunan kişilerden birinin Jandarma muhbiri Erhan Tuncel olduğunun ortaya çıkarılmasının ardından Ankara’da yeni bir Jandarma muhbiri skandalı daha yaşanıyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı kayıtlarına göre “Jandarma muhbiri” olduğu açıklanan Y.Ü’nün Trabzon’dan 4 adet silahı Ankara’ya kaçırırken gözaltına alınıp tutuklanan Zülfikar A. ile birlikte bu işi organize ettiği iddia edildi. Ankara İl Jandarma Komutanlığı, Y.Ü’nün “9954408 kod numaralı haber elemanı olduğunu” kabul ederken, Cumhuriyet Savcılığı’nın Y.Ü hakkında yakalama emri çıkardığı öğrenildi. Jandarma muhbiri Y.Ü, Zülfikar A. ve Erdal K’nın silahları kime veya kimlere götürdüğü ise hala bilinmiyor.

 

MUHBİR VE ERHAN K. KAYIP

Dört adet tabancayı kimden aldığı belirlenemeyen Zülfikar A’nın Trabzon’dan Ankara’ya yanında silahları götürürken Elmadağ yakınlarında bir dinlenme tesisinde yakalandığı, yanındaki iki arkadaşının ise olay sırasında kaçtığı belirtildi. İddiaya göre bu kişilerden birinin Erdal K, diğerinin ise jandarma muhbiri Y.Ü olduğu öğrenildi. Üzerinde silah yakalanması nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında soruşturma açılan Zülfikar A. ifadesinin ardından tutuklanarak hapishaneye gönderildi.

 

SAVCI: ‘AÇIKLAMA YETERSİZ’

Olaya dair savcılığa bilgi veren Ankara İl Jandarma Komutanlığı “Zülfikar A.’nın silah kaçakçılığı yaptığı ihbarını bize muhbirimiz Y.Ü. vermiştir” dedi. Savcılık, bu açıklamaya rağmen jandarma muhbiri olduğu kabul edilen Y.Ü’nün de silah kaçakçılığı suçu işlediğine kanaat getirdi. Savcılık, Y.Ü hakkında "suçu öğrenip bildirme görevinin ötesine geçerek bizzat suça iştirak ettiği delillerle anlaşılmıştır" tespitiyle yakalama emri çıkardı.

 

DİNK’İN ÖLÜMÜNDE JANDARMA İMZASI

AGOS gazetesi genel yayın yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesinden sonra jandarma muhbirlerinin Trabzon’da istihbarat çalışmaları yaptığı ortaya çıkmıştı. Dink’in öldürülmesinin arkasında bölgedeki jandarma teşkilatının olduğu iddiaları üzerine bazı üst düzey jandarma yetkililerinin ifadelerinin alınması süreci başlamıştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı yürütülen soruşturmanın tutanaklarına göre olayların gelişimi şöyle yaşandı:

Ankara’da bir süre önce buluşan taksi şoförü Zekeriya A., Erdal K. ve Y.Ü Trabzon’dan silah getirip satmak için anlaştı. Üç arkadaş daha sonra Y.Ü.’nün kullandığı otomobille Trabzon’a geldi ve burada kimliği belirlenemeyen bir kişiden 4 adet 9 milimetre çapında tabanca satın alıp Ankara’ya hareket etti. Bu grup Elmadağ’da bir dinlenme tesisinde mola verdiği sırada ihbar üzerine jandarma baskın yaptı.

Jandarma geldiğinde Erdal K. ve Y.Ü kaçmayı başardı, Zekeriya A. ise yakalanıp tutuklandı. Zekeriya A.’nın ifadeleri doğrultusunda Erdal K. ve Y.Ü hakkında soruşturma başlatıldı. Ancak Y.Ü’nün jandarma muhbiri olduğu belirlendi.

Savcılık, Ankara İl Jandarma Komutanlığı’ndan Y.Ü hakkında bilgi istedi. Komutanlık, Y.Ü’nün 9954408 kod numaralı haber elemanı olduğunu ve Zekeriya A.’da ele geçirilen silahlarla ilgili ihbarı da bu kişinin yaptığını bildirdi. Zekeriya A. hakkında dava açan savcılık, jandarma muhbiri Y.Ü’nün de suça iştirak ettiğine kanaat getirdi.

Savcılık, "X eleman olarak suçu öğrenip bildirme görevinin ötesine geçerek bizzat suça iştirak ettiği" gerekçesiyle, Y.Ü hakkında yakalama kararı çıkarırken soruşturmanın da sürdürüldüğü belirtildi. Jandarma muhbiri Y.Ü’nün de aralarında bulunduğu üç kişinin dört adet silahı kime götürdüğü ise hâlâ bilinmiyor.

 AYŞEGÜL SAVAŞTA