Ülkede vaka sayısı 30 bini aştı. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şener, 40-50 yaş grubunda hastalığın daha ağır seyrettiğini kaydetti: Son 1.5 aydır gelen hasta grubunda hızlı kötüleşme var.

40-50 yaş grubu ağır geçiriyor

COVID-19’un yeni mutasyonları farklı seyrediyor. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şener, son 1.5 ayda gelen hastaların hızlı biçimde ağırlaştığını söyleyerek “40-50 yaş arası da hastalığı daha ağır geçiriyor” dedi.

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre günlük vaka sayısı 30 bini aştı. Pandemide üçüncü dalganın yaşandığını söyleyen uzmanlar önceki dalgalarda tespit edilemeyen değişik bir seyirle karşılaştıklarını söyledi. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener, İngiltere varyantının daha baskın olduğunu ve taramaların yüzde 80 civarında pozitif geldiğini kaydetti. Prof. Dr. Şener, Brezilya ve Güney Afrika varyantlarıyla da karşı karşıya olunduğunu, artık neredeyse Vuhan tipinde virüs kalmadığını ifade etti.

Daha önceki hasta grubunun aksine yaş grubunda küçülme olduğunu belirten Prof. Dr. Şener, “Önceden 75 yaş ve 65 yaş üstündeki grupta görülüyordu. Yatış endikasyonu ağırlaşan hasta grubu, ‘genç erişkin’ diyebileceğimiz aktif çalışan 40 ile 50 yaş arasında kümelenme var. Bu yaş gruplarında hastalık daha ağır seyretmeye başladı” dedi. Prof. Dr. Şener, özellikle son 1,5 aydır gelen hasta grubunda hızlı kötüleşme ve yoğun bakıma yatış görüldüğünü vurguladı: “Öykü hep aynı. Tanı almış, PCR’ı pozitif, ilk başta her şey normal. Hasta, ilaçlarını kullanıyor. Birden solunum sıkıntısıyla acil servise gelip, bazen direk yoğun bakıma, bazen de servise yüksek düzeyde oksijen almak için yatan bir hasta grubu oluştu. Tedavide bir değişim yok. Antiviraller yine aynı. Üçüncü dalgada, virüsün dinamiği ve yoğunluğu değişti. İngiltere ile Avrupa deneyimi de bu şekilde.”

***

Yeni mutantlar 0-9 yaş arası çocukları vurdu

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 5 farklı ülkede koronavirüs mutantlarının daha çok çocukları etkilediği, özellikle 0-9 yaş grubunda vaka sayısında artış rapor edildiğini söyledi. Ceyhan, bunun nedeninin izah edilemediğini belirterek, “Zamanla bu mutasyonlar öyle bir hale geliyor ki belli bir yaş grubunu ağırlıklı olarak hasta yapıyor, bazen belli hastalık gruplarında daha çok hastalık yapıyor” dedi.