Meral Danyıldız 400 binden fazla öğretmen adayının atama beklemesine rağmen, şubat ayında gerçekleşecek olan atamalarda kontenjan 20 bin olarak belirlendi. Ataması yapılmayan öğretmen adayları BirGün’e yaptığı açıklamalarda, “Özgür, eşit, ayrıştırıcı olmayan bir politika gözetilmesini istiyoruz” dedi. Öğretmen adayları 20 bin atamanın 100 günlük eylem planı içerisinde söz verildiğini ve bunun her sene yapılan ana atama […]

40 bin ek atama istiyoruz

Meral Danyıldız

400 binden fazla öğretmen adayının atama beklemesine rağmen, şubat ayında gerçekleşecek olan atamalarda kontenjan 20 bin olarak belirlendi. Ataması yapılmayan öğretmen adayları BirGün’e yaptığı açıklamalarda, “Özgür, eşit, ayrıştırıcı olmayan bir politika gözetilmesini istiyoruz” dedi. Öğretmen adayları 20 bin atamanın 100 günlük eylem planı içerisinde söz verildiğini ve bunun her sene yapılan ana atama olmadığını ifade etti. Ataması yapılmayan öğretmenler Şubat ayında yapılacak 20 bin atamaya ek olarak mutlaka 40 bin atama talep ettiklerini ifade etti.

Adaletli atama istiyoruz

Yaklaşık 5 senedir atama bekleyen P. B., AKP iktidarından bu yana yaklaşık 17 bin köy okulunun kapandığına dikkat çekti. Bundan kaynaklı birçok açığın meydana geldiğini söyleyen P.B., şöyle konuştu: “Verdikleri sayı yeterli değil. Onun çok daha ötesinde bir atama ihtiyacı söz konusu. Branş konusunda da büyük bir adaletsizlik var. Daha eşit, adaletli ve bütün öğretmenlerin güvenceli çalıştığı bir atama pozisyonu talep ediyoruz. Kapatılan tüm köy okullarının açılması lazım. Öğrenci başına düşen öğretmen sayısının da gözetilmesi gerekiyor. Elli kişilik sınıfa bir öğretmen şeklinde değil, çocukların pedagojik sistemine uygun bir pozisyon alınması gerekiyor. 17 bin tane köy okulu kapatılmasaydı, birtakım branşlara öncelik tanınmasaydı, norm gözetilmeseydi bu kadar öğretmen açıkta kalmazdı”

P.B. sözlerini şöyle sonlandırdı: “Kendi yaptıkları ve kendi yarattıkları bir eğitim politikaları var. Gerici politikalarla barışık bir eğitim sistemleri var. Bir an önce çocuklarımızın geleceği için, bir o kadar da öğretmenlerin ve memleketin geleceği için vazgeçilmesi gerektiğini savunuyoruz. Aynı işi yapan öğretmenlerin kadrolu, sözleşmeli, ücretli olarak ayrılmasını istemiyoruz”

40 bin atama istiyoruz

Marmara Üniversitesi mezunu C. L. ise şubatta yapılacak olan atamaların yetersiz olduğunu ve 40 bin ana atama istediklerini kaydetti. Gittikçe açıkların arttığını ifade eden C.L, şöyle konuştu: “150 bin, 160 bin öğretmen açığından söz ediliyor. Bunu resmi rakamlarla ve ücretli öğretmenliğin getirilmesiyle 117 bine çektiklerini söylüyorlar. 117 bin öğretmen açığı varken 20 bin atama yapılması mantıklı değil. Çünkü her gün açık büyüyor, açık büyüdükçe atamalar azalıyor. Bize müjde diye verilen sayının 20 bin olması çok komik”

Siyasi iktidarın kendi istediği öğretmen profilini yerleştirme çabası içerisinde olduğunu belirten C.L. sözlerini “Bir yandan da ücretli öğretmenliğin aslında güvencesizlik olduğunu ve ücretli öğretmenlikle birlikte haklarının gasp edildiğini düşünüyorum. Çünkü branş bazında ve eğitim fakültesi bazında değil. İlahiyattan mezun biri Türkçe ya da din derslerine girebiliyor. Pedagojik formasyonun bu kadar önemli olduğu bir yerde çocuklarımızın kobay olarak kullanılması çok yanlış. Bir yandan da 40 bin atamanın bu açığı çözmeyeceğini söyleyebilirim. Bu kadar eğitim fakültesi ve mezun varken çözmez. 20 binin üstüne 40 bin ana atama yapılması gerekiyor. Gerekli olan atamaları ücretli öğretmenlikle gidermek ve günü kurtarma adına yapılan politikalar bunlar” ifadeleriyle sonlandırdı.

***

Mülakatsız atama

Ayrıca Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’ndan gazetemize yapılan açıklamada da ataması yapılmayan öğretmenlerin sesine kulak verilmesi gerektiğinin altı çizildi. Sendikadan yapılan açıklamada “AKP’nin eğitim politikaları nedeniyle yarım milyon ataması yapılmayan öğretmen oluştu. 17 bin köy okullunun kapatılmasına rağmen yarım milyona ulaşan ataması yapılmayan öğretmenlerin atamasının yapılmamasının hiçbir gerekçesi olamaz. Öğretmensiz ve okulsuz bırakılan öğrenciler ile taşımalı eğitime mahkum edilen çocukların sayısı 1.5 milyonu aşmış durumdadır. Mülakatsız, güvenlik soruşturmasız öğretmen atamaları bir an önce yapılmalıdır.”