Son 20 yılda meme kanseri görülme sıklığında büyük oranda artış olduğuna dikkat çeken Dr. Gürbüz, “5 kadından bir tanesi 40 yaşının altında” diye konuştu.

40 yaş altı teşhiste artış
Fotoğraf: AA

Tüm dünyada ekim ayı meme sağlığı açısından farkındalık oluşturmak için önemli bir ay. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 2004 yılından bu yana meme kanserinde erken teşhisinin önemi ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla 1-31 Ekim Ayı Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı olarak belirlendi. Türkiye Meme Vakfı Başkanı Dr. Can Gürbüz, 40 yaş altında meme kanserinin görülme sıklığında Türkiye’nin Avrupa ülkeleri arasında birinci sırada yer aldığına dikkat çekti.

BÜYÜK ORANDA YÜKSELİŞ

Son 20 yılda meme kanseri görülme sıklığının büyük oranda artış gösterdiğini kaydeden Dr. Gürbüz, “Bu sorunun sebepleri arasında en başta kadınların kilolu olmaları oranında görülen büyük artış” dedi ve ekledi: “Diğer bir özellik de ülkemizde 40 yaş altı kadınlarda meme kanseri görülme sıklığının çok yüksek olması. Bu konuda Avrupa ülkeleri arasında birinci sırada yer alıyoruz. Örneğin ABD’de 100 kadından 6 veya 7’sinde, 40 yaş altında, meme kanseri görülürken bizde her 100 kadından 20’sinde 40 yaş altı meme kanseri görülüyor. Yani neredeyse meme kanseri teşhisi konulan her 5 kadından bir tanesi 40 yaşının altında. Hastalık erken yaşlara doğru kaydıkça sosyal ve ekonomik etkileri de çok daha ağır hale geliyor.”

Dr. Can Gürbüz, Türkiye Meme Vakfı BaşkanıDr. Can Gürbüz, Türkiye Meme Vakfı Başkanı

NORMALDEN FAZLA TEŞHİS

Pandemi sürecinin meme sağlığını olumsuz etkilediğine dikkat çeken Dr. Can Gürbüz, Covid-19’un hastalığı nasıl etkilediğine dair şunları anlattı: “Kadınlar bu süreçte düzenli kontrollerini yaptıramadılar. Meme kanseri olanlar birikti, şimdi yeni yapılan kontrollerde normalden çok daha fazla kadına meme kanseri teşhisi koyuyoruz. Günümüzde meme ameliyatları büyük oranda memenin tümü alınmadan yapılabiliyor. ‘Erken teşhis hayat kurtarır’ geçtiğimiz yüzyılın sloganı ama artık bu yeni yüzyılda yeni bir sloganımız var. O da şöyle; "Beslenmenizi ve yaşam tarzınızı değiştirerek meme kanserini önleyebilirsiniz.”

40-yas-alti-teshiste-artis-1075871-1.

ANKA