Ezginin Günlüğü 40’ıncı yılını kutlarken, grubun 20 şarkısı bir tribute albümde toplandı.  ‘40 Yıllık Şarkılar’ adı verilen albümde, 1-2 isim haricinde yeni jenerasyondan müzisyenlerden grubun şarkılarını dinliyoruz. Albüm pek çok noktada hayal kırıklığından öteye geçemiyor

40 Yıllık Şarkılar üzerine notlar

BURAK ABATAY

Bir müzik grubunun uzunca süreler devam etmesi mühim bir iş. 10 yıl, 20 yıl, 30 yıl, 40 yıl… Gerçekten de mesele. Ama ondan daha da önemlisi her albümde birçok şarkısının dillere düşmesidir, unutulmamasıdır.

Uzunca bir zamandır yeni bir albüm yapmayan Yeni Türkü, Bulutsuzluk Özlemi ve Moğollar gibi grupları bir kenara koyarsak 80’lerden bu yana öyle bir grup müzik tarihimizde inci gibi durmakta: Ezginin Günlüğü.

Değişen kadroları, değişen dönemleri de olsa yarattığı kimya ile öyle güzel ayakta duruyor ki grup hâlâ üretiyor, hâlâ her albümünde birden fazla şarkısını ezbere biliyor dinleyenler. Seni Düşünmek, İstavrit, Ölüdeniz, İlk Aşk, 40-yillik-sarkilar-uzerine-notlar-740805-1.Bahçedeki Sandal, Sabah Türküsü, Aşk Zamanı… 80’de temelleri atılan 93’te kimlik değiştiren grupta eskilerden Nadir Göktürk, Deniz Bayrak, Güven Şancı, Erkan Gürer, Cafer İşleyen ve Can Göktürk devam ediyor. 2018’deki son albüm Aşk Zamanı’nda gruba kadın vokal olarak giren Deniz Sujana ile geçtiğimiz yıl erkek vokal olarak gruba dahil olan Mahmut Çınar ise yeni üyeler.

2007 yılında Seyhan Müzik etiketiyle yayımlanan ‘Çeyrek’ isimli 25’inci yıl tribute albümden sonra grup bu kez de 40’ıncı yıl için ‘40 Yıllık Şarkılar’ isimli bir tribute albümü dinleyicisine ulaştırdı.

Dokuz Sekiz Müzik etiketiyle yayımlanan albümde, Dolu Kadehi Ters Tut, Nilipek., Can Kazaz, Gripin, Zeynep Bastık, Bora Duran, Rubato, Harun Tekin, Ömer Yener, Sedef Sebüktekin, Fikri Karayel, Melek Mosso, Can Bonomo, Cihan Mürtezaoğlu, Dilhan Şeşen, Karsu, Canozan, Melike Şahin ve Pinhani yer alıyor.

Bir önceki tribute albümdeki kadroya bakınca, ki o kadroda da Sezen Aksu, Bülent Ortaçgil, Candan Erçetin, Feridun Düzağaç, Aşkın Nur Yengi, Levent Yüksel, Mirkelam, Gündoğarken, Bulutsuzluk Özlemi gibi isimler yer alıyordu, bu albümde başka bir şey denendiği gün gibi açık. Grubun eskimeyen şarkılarını genç jenerasyona aktarmak. Daha yeni isimler, daha yeni bir sound. Ancak 1980, Sabah Türküsü, Aşk Bitti, Ebruli, Gemi, Eksik Bir Şey, Düşler Sokağı gibi zaten Çeyrek’te söylenmiş ve zaten grubun en ‘hit’ olan şarkılarına tekrardan yeni bir tribute albümde yer verilmesi şaşkınlık yarattı.

17 albüm ve sayısız çok güzel şarkılar arasında eminim ki genç yorumcular vasıtasıyla yeni bir kitleye ulaşabilecek pek çok şarkı vardı. Eminin grubun dinleyicileri ‘Gece İçinde’, ‘Galata Köprüsü’nün Şarkısı’, ‘Hezarfen’, ‘Kedim’, ‘Karaköy’ ya da ‘Dönüş’ gibi şarkıların bu albüm için neden değerlendirilmediğini düşünmüştür.

HAYAL KIRIKLIKLARI

40 yıllık grubun ikinci tribute albümünde, ilk tribute albümü yılı olan 2007’den sonraki albümlerden yalnızca 2 şarkının olması (‘Kadıköy’ ve ‘Yağma Yağmur’) ve yine kırk yıllık grubun ilk döneminden yalnızca üç şarkı olması (‘Sabah Türküsü’, ‘Seni Düşünmek Güzel Şey’ ve ‘Gelmiyorsun’) bir tür hayal kırıklığı yarattı.

Melike Şahin ve Cihan Mürtezaoğlu’nun şarkı tercihleri keşke daha farklı olsaymış. İki şarkı da aşina olduğumuz duygulardan daha farklı yerlerde.

20 şarkının yer aldığı albüm bazı şarkılarıyla “ne gerek vardı ki?” hissini uyandırıyor. Fikri Karayel, Ömer Yener ve Zeynep Bastık albümde vasat altı performanslar sunuyor.

ÖNE ÇIKAN ŞARKILAR

Albümde neyse ki Dolu Kadehi Ters Tut ekibinin yorumladığı Duvar var. Dolu Kadehi Ters Tut için enfes bir şarkı seçimi olduğunu söylemek gerek. Düzenlemeleriyle tam da şarkının ruhunu yansıtan bir iş çıkmış ortaya. Herhangi bir şarkıya yeniden bir ruh kazandıran cover olarak albümde öne çıkıyor ‘Duvar’.

Nilipek.’in Papatya’sı, Eda Baba’nın Gelmiyorsun’u, Sedef Sebüktekin’in Yastıklı Şarkısı da albümde diğer öne çıkan şarkılar olmuş. Kendine has ve karakteristik.

Bir de Pinhani’nin Sabah Türküsü ile Harun Tekin’in Sevgi Duvarı yorumu var ki, yıllar önce taşındığın mahalleye geri döndüğünde, mahallenin havalı eski abilerini görmek gibi hissettiriyor. Pinhani’nin nakarattan sonraki ıslığı, şarkı biterkenki üflemeleri… Harun Tekin’in piyanosundan tınlayan sesler… Çok güzel!

Uzun lafın kısası ‘40 Yıllık Şarkılar’ albümü sona erdiğinde birkaç şarkının zihnimizde olumlu yer etmesinin ardından Ezginin Günlüğü’nün kendi sesinden bir albüm üretmesini bekleyeceğiz.


ÖZEL HİSSETTİREN ZAMAN

40-yillik-sarkilar-uzerine-notlar-740809-1.

Daha önce İyi Ki ve Gece albümleri ile karşımıza çıkan Ezgi Aktan, ‘Acıtır Zaman’ isimli teklisini Ada Müzik etiketiyle yayımladı. Moğollar’ın emektarı Serhat Ersöz’ün düzenlemelerini üstlendiği şarkının söz ve bestesi Aktan’a ait. Miraç Yavuz’ın elektrik ve akustik gitar çaldığı şarkıda bas gitarda Selim Aydın; davulda ise Nihal Saruhanlı var.

Aktan’ın, yayımladığı her şarkıda lirikal gücünün üstüne koyarak gitmesinin yanında bu şarkı özelinde düzenleme koltuğunda Ersöz’ün oturmasının da etkisiyle yarattığı ambians dikkat çekici. Zaman gibi, acı gibi şarkılarda sık sık işlenen soyut kavramların size kendisini özel hissettirmesi önemlidir. Bu şarkı da kesinlikle öyle bir şarkı. Aktan’ın çizdiği resimde hepimiz için bir şeyler var. Kapağından sözlere kadar büyük bir bütünlüğe sahip: “Diyorsun ya hep yorma/ Düzelecek zamanla/ Her tiktak’ında acıtır zaman/ Ta şuramda, buram buram”