Eskişehir’de yapılması planlanan maden ocağı için verilen ÇED olumlu kararı iptal edildi. 3 bin 140 hektarlık alanda faaliyete geçirilmesi planlanan proje kapsamında 400 bin ağaç katledilecekti.

400 bin ağaç madenden kurtarıldı

GÖKAY BAŞCAN

Eskişehir'de krom manyezit ocağı kapasite artışı ve demir nikel ocağı kırma eleme tesisi projesi için verilen çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı iptal edildi. Bilirkişilerin yaklaşık 400 bin ağacın katledileceğini belirttiği proje Eskişehir 1. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Eskişehir’de Beylikova ilçesi Süleymaniye, Yalınlı, Kızılcaören mahallelerinde, Mihalıççık ilçesi Adahisar ve Sivrihisar ilçesi Dumluca mahallelerini kapsayan 3 bin 140 hektarlık bir alanda manyezit, nikel, demir madeni arama ve kırma alanı için ÇED olumlu kararı verildi.

ÇED DOSYASI EKSİK BİLGİ DOLU

Abdulalim Karaçay tarafından yapılması planlanan maden ocağının bölgede ekolojik yıkıma neden olacağını belirten yaşam savunucuları ÇED olumlu kararını yargıya taşıdı. Davanın görüldüğü Eskişehir 1. İdare Mahkemesi, bilirkişi incelemesi yapılması karar verdi. Bilirkişilerin yaptığı incelemeler sonucunda, kesilecek ağaç sayısının ÇED raporunda belirtildiği gibi 187 bin değil 391 bin 593 olduğu ortaya çıktı. Ayrıca bilirkişi raporunda, maden ocağının yapılması planlanan alanda 4.1 hektar büyüklüğünde mera alanının olduğu ancak bunun ÇED raporunda görmezden gelindiği belirtildi.

Bilirkişi heyetinin raporunun dikkate alan Eskişehir 1. İdare Mahkemesi, ÇED olumlu kararında mevzuata uygunluk bulmayarak dava konuş işlemin iptaline karar verdi.

BÜYÜK BİR TALAN PROJESİ DURDURULDU

Bölge insanının büyük bir talan projesinden kurtulmuş olduğunu belirten davanın avukatı Özgür Özlem Öngel, “Henüz kesinleşmemiş olsa da bu faaliyet durmuş oldu. 3 ilçeye bağlı 5 köyün arazisini kapsayan bir madencilik faaliyeti hayata geçecekti. Kopyala yapıştır ile hazırlanan ÇED raporu iptal edildi. Ormanlık alanın kadastroya işlenmemesini bahane göstererek, ağaçları görmezden gelmeye çalıştılar. Mera alanlarını, mera değilmiş gibi gösterdiler. Eskişehir’de büyük bir kamuoyu oluştu ve dava kazanıldı” diye konuştu.

MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ

Eskişehir Çevre Derneği Başkanı Sadık Yurtman ise şöyle konuştu: “Büyük bir kazanım oldu, mutluyuz. Bu karar tüm Türkiye’deki davalara örnek teşkil etmeli. Şirket kararı temyize götürebilir, yeni oldu. Danıştay’a götürebilirler veya ayrı bir ÇED ile karşımıza çıkabilirler. Ne olursa olsun biz mücadelemize devam edeceğiz.”