Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın son raporu, insanın doğaya verdiği zararı yine gözler önüne serdi. Rapora göre, 1970’ten bu yana hayvan sayısında ortalama yüzde 60 düşüş yaşandı

44 yılda doğal yaşamın yüzde 60’ını yok ettik

Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) 59 bilim insanının katkısıyla hazırladığı Yaşayan Gezegen Raporu’na göre, 1970-2014 yıllarında yerküre üzerinde memeliler, balıklar ve sürüngenler dahil hayvanların yüzde 60’ı yok oldu.

16 bin tür incelendi
Rapor hazırlanırken 4 binden fazla türü temsil eden 16 bin 704 amfibi, sürüngen, balık, kuş ve memeli topluluğu incelendi ve 44 yıl içinde bu topluluklarda yaşayan hayvan sayısında ortalama yüzde 60 düşüş yaşandığı gözlendi.

Tatlı su türleri daha hızlı yok oluyor
Günümüzde canlı türlerinin yok olma hızının, doğadaki insan etkisinin olmadığı dönemlere kıyasla 1000 kat arttığını vurgulayan WWF, ancak Paris İklim Değişikliği Anlaşması benzeri küresel doğal yaşamı koruma anlaşmasıyla bu tehlikenin ortadan kaldırılabileceğini vurguladı.

Tatlı sularda yaşayan canlı nüfusunun 1970’lerden bu yana yüzde 80 oranında azaldığının belirtildiği raporda, tatlı su canlı türlerinin diğer tüm türlerden daha hızlı yok olduğuna da dikkat çekildi.

Plastiklerle mücadele ediyorlar
1950’lerden bu yana tüm okyanus, deniz ve nehirlerde yaklaşık 6 milyar ton balık ve diğer deniz canlısının avlandığını söyleyen WWF raporunda, nüfusu hızla azalan deniz canlılarının da yine bir insan etkisi olan plastik çöplerle mücadele ettiği ifade edilerek, “Dünya genelindeki deniz kuşlarının yüzde 90’ının midesinde plastik var. Bu oran 1960’larda sadece yüzde 5’ti. Plastik kirliliği artık sadece okyanusların yüzeyi için bir tehdit değil. Derin okyanus canlıları da plastik kirliliğinden etkilenmeye başladılar” denildi.

Dünyanın 4’te 1’i insandan korunuyor
Gezegenin sadece dörtte birinin insan etkisinden korunabildiği belirtilen rapora göre, tedbir alınmazsa 2050 yılına gelindiğinde bu oran onda bire kadar gerilemiş olacak.

WWF Başkanı Tanya Steele “Doğal yaşam nüfusunun bu denli hızlı bir şekilde azalması gezegenimizin öldüğünün bir işareti” derken, bilim insanı Prof. Bob Watson doğal yaşama verilen zararın küresel ısınma kadar tehlikeli olduğunu, şu anki ve gelecek nesillerin yaşamını da tehdit ettiğini vurguladı.

WWF yetkilisi Mike Barrett ise, "Uyurgezer gibi bir uçurumun kıyısına doğru ilerliyoruz. İnsan nüfusunda yüzde 60'lık bir düşüş olsaydı bu Kuzey Amerika, Güney Amerika, Afrika, Avrupa, Çin ve Okyanusya'nın boşalması anlamına gelirdi. Yaptığımız bu ölçekte bir şey" diye konuştu.