Deprem felaketinin üzerinden 8 gün geçti. Bölgedeki yurttaşlar yıkıma karşı iktidarı sorumlu tutarak “Yönetilecek insanlar ülkeyi yönetirse durum bu olur. O da bizim hatamız, oyu biz verdik” dedi.

48 saat boyunca kimse gelmedi
6 yaşındaki Hivay Üşer, 178 saat sonra kurtarıldı. (Fotoğraf: AA)

HABER MERKEZİ

Afet bölgesinde arama-kurtarma çalışmaları devam ederken yurttaşlar etkili olan soğuk havaya karşı direniyor. Kurulan çadırlar ve konteynerler bölgede yeterli olmazken depremzedeler, çağrılara rağmen bölgede seyyar tuvaletin eksikliğine dikkat çekti. Depremin ardından vatandaşların ihtiyaçları tam olarak sağlanamadı. Hatay’daki bir depremzede iktidarın deprem politikalarını eleştirerek “İlk 48 saat kimse gelmedi. Gelse dahi 10 apartmandan birine geldi. Hem derinliğiyle hem şiddetiyle dünya tarihindeki en büyük deprem. Binada bağıra bağıra insanlar öldü, kurtaramadık.

Tedbirsizliğe itirazımız var. Yönetilecek insanlar ülkeyi yönetirse durum bu olur. O da bizim hatamız, oyu biz verdik” dedi. Başka bir yurttaş ise bölgede yaşanan su ve hijyen sorunlarından dert yandı.

158 BİN KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Öte yandan 10 ilde büyük bir yıkıma yıl açan depreme ilişkin AFAD’dan dün öğlen yapılan son açıklamaya göre; 31 bin 643 kişi hayatını kaybetti. Yapılan açıklamada “Depremlerin ardından 2 bin 724 artçı deprem meydana gelmiştir. Depremden etkilenen illerden 158 bin 165 afetzede tahliye edildi” denildi.

***

Günler sonra göçükten çıktılar

Depremden etkilenen illerde yapılan arama-kurtarma çalışmalarında yurttaşlar bazı enkazlardan sağ olarak çıkarılıyor. Adıyaman’da Bozbey Apartmanı’nın enkazında kalan 6 yaşındaki Hivay Üşer, 178 saat sonra yaralı kurtarıldı. Hatay’da depremde yıkılan binanın enkazından 138 sonra yaralı olarak çıkarılan 51 yaşındaki Emine Doğu da, kendisine ambulansta müdahale eden Tekirdağ’dan giden sağlık ekiplerine, "Kurban olayım beni özel hastaneye götürmeyin param yok" dedi. Bunun üzerine Acil Tıp Uzmanı, "Bütün özelleri sana kurban ederim" karşılığını verdi. Hatay’ın Antakya ilçesinde depremin 182’nci saatinde 12 yaşındaki çocuk mahsur kaldığı binanın enkazından sağ çıkarıldı. Maraş’ın 12 Şubat Mahallesi’nde da Hatice Akar, 180’inci saatte enkazdan kurtarıldı. “Çok üşüdüm, ayaklarımı örtün” diye yardım isteyen Akar, ambulansla hastaneye kaldırıldı.