48 saat ile 17 yıl kaybetti
Fotoğraf: Depo Photos

Haber Merkezi

Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeye ilişkin tartışmalar sürüyor. EYT ile ilgili düzenlemede 8 Eylül 1999 tarihi baz alındı ve sigorta başlangıcı bu tarihten sonra olanlar düzenlemeye dahil edilmedi. Emeklilik hakkını birkaç ay ile kaçıran yurttaşlar Anka Haber Ajansı’na konuştu.

Sağlıkçı Fethi Kirman ve şu an bir üniversitede çalışan Esra Pamuk da üniversiteye hazırlanırken bir mağazada çalışmaya başladı. Önce mağazaya ilişkin eğitim aldılar, sonra da çalışma yaşamına genç yaşta atıldılar, Ağustos 1999’da da ilk maaşlarını aldılar.

EYT’yi 48 saat ile kaçıran Fethi Kirman 19 yıl ve Esra Pamuk da 17 yıl sonra emekli olacak. O dönemde çalışmalarına rağmen sigorta girişleri geç yapılan Kirman ve Pamuk, şimdi adaletli bir düzenleme yapılmasını bekliyor. Kirman, “99 Ağustos’ta ilk sigorta girişimin olması gerekiyordu ama onlar 11 Eylül’de yapmışlar. Benim gibi bir sürü arkadaş var. 2 gün ile kaybediyoruz” dedi. Esra Pamuk ise “48 saat ile 17 yıl kaybediyorum. Benim için büyük bir hayal kırıklığı. 5 bin iş günü olmayan insan bile seviniyor şu anda, ‘emekli olacağım’ diye. Ben, 7 bin iş gününü doldurduğum halde sevinemiyorum” diye konuştu.

EYT ile ilgili düzenlemeyle umutlanan Kirman ve Pamuk, sigorta girişlerinin Ağustos 1999’da değil 11 Eylül 1999’da yapıldığını öğrendi. Kirman ve Pamuk, 8 Eylül 1999 öncesinde işe başlamalarına karşın sigorta girişleri geç yapıldığı için 48 saat ile emeklilik haklarını kaçırdıklarını gördü. Bu 48 saatlik fark, Kirman için 19 yıl daha çalışmak, Pamuk için ise 17 yıl daha çalışmak anlamına geliyor.

SİGORTAM YAPILMAMIŞ

Fethi Kirman, çalışma yaşamına 1998 yılında başladığını, ancak 18 yaşından küçük olduğu için sigorta girişinin yapılmadığını söyledi. Kirman, ikinci çalışma deneyimini ise Çarşı Mağazası’nda yaşadığını ve burada da sigorta girişi geç yapıldı belirtti. Kirman, “98’de çalışmaya başladım. Çalıştığım poliklinik hiç sigortamı yapmamış. İleriki yıllarda bunu ispatladım, mahkeme ve Yargıtay kararı ile. 99 Ağustos’ta ilk sigorta girişimin olması gerekiyordu ama onlar da 11 Eylül’de yapmışlar. Benim gibi bir sürü arkadaş var. 2 gün ile kaybediyoruz” dedi. “Deprem sebebiyle mağduriyet yaşadık, deprem olmasa ben şu an yaşımı doldurup emekliyim” diyen Kirman, iş yerinin merkezi İstanbul’da olduğu için o dönem deprem nedeniyle sigorta girişlerinin geç yapılmış olabileceğini söyledi. Kirman, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Çalışıp maaş yatırılan 48 saatten bahsediyoruz. Normalde ben, eylül ayında maaş aldım. Çok komik. Müge Anlı’ya çıksam böyle film olurum yani. 1998 yılındaki çalışmamı da belge ile kanıtlayabiliyorum ama 18 yaş altı da başlangıç sayılmıyormuş.”