Son 1 yılda kira fiyatlarının İstanbul’da yüzde 110-120 seviyelerinde arttığına dikkat çeken Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, kira krizinin önümüzdeki günlerde derinleşeceğini ve fiyatların tetikleneceğini söyledi. Özelmacıklı, kira artışını tetikleyen nedenleri de sıraladı.

5 duruma vurgu yapıldı: Kira fiyatları tetiklenebilir
Fotoğraf: Depophotos

İktidarın yetersiz kalan çözüm politikaları konutta yaşanan kriz karşısında çözüm getirmedi. Kira fiyatları son 1 yılda İstanbul’da neredeyse yüzde 110-120 artış gösterdi.

2019'da 1700 TL olarak ödenen kira 15 bin TL'yi buluyor. Ev sahipleri kiracılar sık sık karşıya gelirken kira artışlarının nedeni ne?

Milliyet'te yer alan habere göre, Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, kira fiyatlarını artıran 5 nedeni paylaştı.

• Deprem bölgesinde var olan yapılaşma yoğunluğu ile İstanbul ve diğer illerde üretimler durma noktasına geldi.

• Gerek işçi tedariki gerekse malzeme ve ekipman tedariki deprem bölgesine yoğunlaştı. Bu noktadaki projelerde aksama var diyebiliriz.

• Bir diğer neden konut kredilerine getirilen sınırlama. Bu noktada konuta erişimin zorlaşması insanların konut alımından ziyade kiralamaya yöneltti. Zaten bunu son günlerde açıklanan konut satış rakamlarındaki düşüşlerden de görebiliyoruz.

• Fiyatların artması nedeniyle düşen satışlar sonrasında insanlar ihtiyaçlarını kiralama yaparak karşılamaya çalışıyor. Bu da kiraya olan talebi artıran önemli bir unsurdur.

• Yaz sezonunun başlaması ile beraber evliliklerin başlaması, deprem nedeniyle daha güvenli yapılara kayma ihtiyacı, kentsel dönüşüm sonrası yıkılan binalar ve çevresinde yeni konut ihtiyaçları her geçen gün kira fiyatlarını yukarı doğru çekiyor.

"KİRALAR DAHA DA ARTACAK"

Özelmacıklı, üniversite sezonunun başlamasıyla, memur atamaları vs. gibi nedenlerle konut kiralama ihtiyacının daha artacağını ve bunun fiyatları etkileyeceğini kaydetti.

Özelmacıklı, şu ifadeleri kullandı: 

 "Kira sınırı düzenlemesi de mal sahiplerinin yeniden kiraya verirken fiyatı daha yukarı çekmelerine neden oluyor diyebilirim. Kira sınırlamasının uzayıp uzamayacağı, hatta birkaç dönem tekrar uzatılması mal sahiplerini de artan enflasyon karşısında başlangıçta daha yüksek bir kira bedeli istemeye yönlendiriyor. Bu nedenle de kiracısı çıkan, taşınmazını kiraya vermek isteyenler gelecek fiyatı şimdiden almak istiyorlar.

Bunun yanında daireleri eşyalı hale getirip günlük kiraya verenler de var. Kiraladıkları evi, mal sahibi kendi evini düşük kiradan kaçmak adına eşyalı hale getirip daha kısa dönemde daha yüksek kiralara vermek istiyor. 2 yılda günlük kiralık ilan sayısı yüzde 50 oranında arttı."