TİHV’nin yaptığı çalışmaya göre 2020’de öldürülen kadınların yüzde 20’si ayrılmak istediği için erkekler tarafından katledildi. Öte yandan Adana’da dün 100 metre arayla iki kadın cesedi bulundu.

5 kadından 1’i ayrılmak istediği için erkekler tarafından katledildi

HABER MERKEZİ

Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın (TİHV) İstanbul Sözleşmesi'nin önemine dikkat çekmek için yaptığı çalışmada çarpıcı veriler yer aldı. Çalışmaya göre son 10 yılda en az 2 bin 727 kadın, cinsiyet ayrımcılığına dayalı şiddet nedeniyle yaşamını yitirdi. 2020 yılında her 5 kadından biri ayrılmak istediği için katledildi.
Çalışmaya göre, 2020 yılında 185 kadın eşi, eski eşi, erkek arkadaşı ve nişanlısı tarafından katledildi. Aynı yıl, 265 çocuk istismar edildi, 96 kadın tecavüze maruz bırakıldı, 818 kadın seks işçiliğine zorlandı, 284 kadın öldürüldü ve 255 kadının ölümü şüpheli bulundu.

Katledilen her 10 kadından 5'i ev içi şiddet sonucu yaşamını yitirdi, hayatını kaybeden her 5 kadından biri ayrılmak istediği için katledildi. Çalışmaya göre, 2021'in ilk 4 ayında ise 108 kadın katledildi ve 74 kadının ölümü şüpheli bulundu.


İŞKENCE, GÖZALTI

Son 10 ayda İstanbul Sözleşmesi eylemleriyle ilgili 75 kişinin kötü muamele ve işkence ile gözaltına alındığı belirtilen çalışmada, 4 kişinin polis müdahalesi nedeniyle yaralandığı, 8 eyleme müdahale edildiği, 2 eylemin engellendiği aktarıldı.

EYLEMLER ENGELLENDİ

Ayrıca, SOL Parti’nin Artvin ve Edirne'de binalarına astıkları "İstanbul Sözleşmesi Yaşatır" pankartlarının polis tarafından indirilmesi de çalışmada yer aldı. Denizli'de İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına karşı yapılan eylemde 4 mültecinin "kamu düzenini bozmak" iddiasıyla gözaltına alınması ve haklarında sınır dışı etme kararı verilmesine de çalışmada değinildi.

Öte yandan Adana'nın Kozan ilçesinde biri otomobil içerisinde, diğeri boş arazide iki kadın ölü bulundu.Yapılan incelemenin ardından cesetler, önce Kozan Devlet Hastanesi'ne, ardından kesin ölüm sebeplerinin belirlenmesi için Adana Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Yapılan araştırma sonucu otomobil içerisindeki cesedin Tuğçe Duman'a, boş arazideki cesedin de Suriye uyruklu Melek Elşemo'ya ait olduğu tespit edildi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı. İstanbul Şişli’de ise Samet M. adlı erkek, boşanma aşamasında olduğu Semiha M.’yi katletme girişiminde bulundu. Yaralanan Semiha M., ilk müdahalesinin ardından Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi'ne kaldırıldı. Kolundan ve bacağından yaralanan kadının hayati tehlikesinin olmadığı öğrenildi. Saldırının ardından kaçan Samet M. bir süre sonra Feriköy Polis Merkezi'ne giderek teslim oldu. Antalya Muratpaşa’da ise denizde Necla Özkan adlı kadının cesedi bulundu.
Özkan'ın cansız bedeni Antalya Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı.

***

Tolere edemeyiz

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) Başkanı Canan Güllü, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın pandemi döneminde artan erkek şiddetini “tolere edilebilir” düzeyde bulmasına tepki gösterdi. Güllü şunları aktardı: “Biz istismar yapanların tutuksuz yargılandığı, kadın cinayetlerinin göz göre göre geldiği ve kadına şiddet mağdurlarının kolluktan geri dönmesini tolere edemeyiz.”