5’li Çete’den Kalyon'a verilen teşvik artırıldı
HABER MERKEZİ
Sakarya, Düzce, Kocaeli, Bursa, Antep ve Ankara'daki bazı üretim tesisi yatırımlarına proje bazlı devlet yardımı verilmesi kararlaştırıldı. Kalyon’a verilen teşvikin ise tutarı artırıldı.
Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı kararları, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yayımlanan kararlar içinde en dikkat çekeni Kalyon’a ilişkin oldu. Buna göre 5’li Çete’den Kalyon’a verilen teşvik ikinci kez artırıldı. Proje bazlı devlet yardımı kapsamında desteklenen fotovoltaik güneş paneli üretim tesisi yatırımında toplam sabit yatırım tutarı 2 milyar 100 milyon liradan 3 milyar 700 milyon liraya yükseltildi. Projede öngörülen istihdam sayısı 982'den 2 bin 635'e, azami nitelikli personel desteği 57 milyon liradan 100 milyon liraya çıkarıldı.
Şirketin Konya Karapınar’daki güneş enerjisi santralında kullanılmak üzere panel üretimi için Ankara Başkent Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan tesis, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Eylül 2019’daki kararıyla 1 milyar 991 milyon lira ilk kez sabit yatırım tutarı karşılığı teşvik almıştı. Teşvik kapsamında gümrük vergisi muafiyeti, KDV istinası, KDV iadesi, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, gelir vergisi stopajı desteği, nitelik personel desteği sağlanmıştı.
Fabrika teşvik kararından yaklaşık bir sene sonra üretime geçmiş, hatta Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, Aralık 2020’deki bir açıklamasında üretimi iki katına çıkarma kararı alındığını duyurmuştu. Kalyoncu, fabrikanın 400 milyon dolar yatırımla kurulduğunu belirtmişti. Teşvikin açıklandığı tarihteki 5,65’lik dolar/TL kuruna göre bu yaklaşık 2 milyar 250 milyon lira yapıyor. Haziran 2021’de Kalyon Güneş Teknolojileri Üretim şirketinin güneş paneli üretim tesisinin teşvike esas yatırım tutarı 1 milyar 991 milyon liradan 2 milyar 100 milyon liraya yükseltilmişti.
Kalyın Holding'in bir başka şirketinin ise yakın zamanda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından teşvik alacağı açıklanmıştı. Ekim 2021’de kurulan Kalyon Electrıcal Vehıcle Enerji Yatırım Anonim Şirketi’nin “Elektrikli araç şarj ünitesi hizmetleri” alanında yatırım yapacağı belirtildi. Bakanlık ise şirketin gümrük vergisinden muaf olmasını ve KDV istisnası uygulanmasına onay verdi. Şirketin 60 milyon TL değerinde yatırım yapacağı ifade edildi.
Öte yandan dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan kararla 6 şirkete daha proje bazlı devlet yardımı verilmesi kararlaştırıldı. Bu şirketlerin isimleri şöyle: Gedik Kaynak Sanayi ve Ticaret AŞ, İstanbul Gübre Sanayii AŞ, Sarsılmaz Silah Sanayi AŞ, Valeo Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ, Polyteks Tekstil Sanayi Araştırma ve Eğitim AŞ, Merinos Halı Sanayi ve Ticaret AŞ. Bu şirketler, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, KDV iadesi, yüzde 100 vergi indirimi, sigorta primi işveren payı desteği, yatırım yeri tahsisi, enerji desteği, faiz ve kâr payı desteği gibi teşviklerden yararlanacak.