5 milyon çocuk yerinden edildi

Dış Haberler

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Acil Durum Programları Direktörü Manuel Fontaine, Ukrayna’da 4,8 milyon çocuğun savaş nedeniyle yerinden edildiğini söyledi.

BM Güvenlik Konseyi oturumunda konuşan Fontaine, Mariupol ve Herson gibi çocukların ve ailelerinin haftalarca su, elektrik gibi hizmetlerinden, düzenli gıda ve tıbbi bakımdan yoksun kaldıkları şehirlerde durumun daha da kötü olduğunu kaydetti.

Fontaine, sadece 6 haftada ülkedeki çocukların üçte ikisinin yaşadıkları evi, sokağı ya da şehri terk etmek zorunda kaldığını belirterek, “Her şeyi geride bırakmak zorunda kaldılar. Evlerini, okullarını ve çoğu zaman aile üyelerini de. Refakatsiz çocuklar, şiddet, istismar, sömürü ve insan ticareti açısından çok daha yüksek risk altında. Kadınlar da benzer risklerle karşı karşıya” diye konuştu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) ise 24 Şubat’ta savaşta bugüne kadar 142 çocuğun öldüğünü ve 229 çocuğun yaralandığını belirtti. Bu sayıların muhtemelen çok daha yüksek olduğunu ve bunların çoğunun çapraz ateş veya nüfuslu bölgelerde patlayıcı silah kullanımından kaynaklandığını ifade etti. Ukrayna’da en az 1892 sivilin hayatını kaybettiği, saldırıların ardından 4 milyon 615 bin 830 kişinin komşu ülkelere geçtiği de duyuruldu.