50 yıllık okulu kapatacaklar

Berkay SAĞOL

İzmir Bergama’da 1973 yılında ortaokul olarak açılan ve 1979 yılından beri lise olarak faaliyetini sürdüren Cumhuriyet Anadolu Lisesi kapatılmak isteniyor. 369 öğrencinin eğitim aldığı üç katlı okul binasında, Bergama’nın köylerinde yaşayan ve ekonomik durumu olmayan öğrencilerin konakladığı 92 kişilik bir pansiyon da bulunuyor.

Atatürk, Gaziosmanpaşa, Fevzipaşa, Fatih, Islamsaray ve Maltepe mahallelerindeki öğrencilerin gittiği okulda, kapatılma talebinin ardından 24 Ocak günü Maarif müfettişlerinin inceleme yaptığı öğrenildi. Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Bergama Şube Başkanı Fikret Ali Parlas, “Bu okul kapatıldığı takdirde akademik bir liseye gitmek isteyenler ayrıca servis veya minibüs ücreti ödemek zorunda kalacaklar. Geçimini zor sağlayan aileler çocuklarını 3-4 kilometre uzaklıktaki Anadolu liselerine gönderecek, ayrıca yol ve yemek parası ödeyecekler. Ödeyemeyen ise okula gidemeyecek” dedi.

Bergama’nın 119 köyünden gelen öğrencilerin Cumhuriyet Anadolu Lisesi pansiyonunda konakladığına da dikkat çeken Parlas, okul kapatıldığı zaman pansiyonun işlevsiz hale geleceğini söyledi. Parlas, şöyle konuştu: “Okulun kapatılma gerekçeleri akademik başarısının düşük olması ve okul çevresinde uyuşturucu madde satılması olarak gösteriliyor. Okulu kapatmak isteyen ve 8 yıldır İlçe Milli Eğitim Müdürü olan Nuri Kiraz’ın gerekçeleri akademik anlayışla bağdaşmıyor. Bu gerekçeler okul kapatmanın değil, 8 yılda okulun akademik başarısının yükselmesi için çaba göstermeyen ve okulun güvenliği için gerekli adımı atmayan İlçe Milli Eğitim Müdürünün istifa gerekçesi olmalı.”