55T sergisi 18 Kasım'a kadar TÜYAP'ta

Farklı disiplinlerden sanatçıların bir araya gelişiyle yola çıkan 55T sergisi TÜYAP Sanat Fuarı Deneyim Alanı kapsamında açıldı.

Bülent Üstün ve Cengiz Üstün'ün karikatür ile, Şevket Sönmez ve Hakan Cingöz'ün resimle, Ozan Murat'ın sesle kesiştirdiği yollarından doğan 55T, 18 Kasım'a kadar TÜYAP Fuar Merkezi'nde ziyarete açık olacak.

Sanatçıların sergiye dair aktardıkları görüşleri şöyle:

55t-sergisi-18-kasim-a-kadar-tuyap-ta-531066-1.

55T, İstanbul‘un Gazi Osman Paşa semti ile Nişantaşı arasında yolcu taşıyan belediye otobüsünün numarasıdır. Otobüs sırasıyla Eyüp, Balat, Unkapanı, Tarlabaşı, Taksim ve Elmadağ‘dan geçer.

Orhan Kemal’ in gazetecilik zamanlarından kalan anılarından oluşan bir kitabı vardır; İstanbul’ dan Çizgilerle, 1971 yayını bu kitapta o zamanlar ‘Taşlıtarla’ olarak anılan Gazi Osman Paşa insanlarını alıp Şişli, Taksim ve Suadiye gibi semtlerin ortasına bırakarak altlarına bir bisiklet vermekten söz eder.

Bu proje farklı disiplinlerden gelen 5 sanatçının yollarının Gazi Osman Paşa semtinde kesişmesiyle oluştu. Biz bir zaman otoyolunda 55T ye binip biletimizi dumanlı kutuda yakmış insanlarız, 80li yılların çocukluğu, 90‘lı yılların ergenliği duraklarından geçtik, zamanda ilerlemeye devam ediyoruz. İki karikatür, iki resim ve bir ses mühendisliği durağından otobüse atlamış 5 sanatçı, Haliç‘in dibi hazine kaynıyormuş pek umurumuzda değil. Birbirine yabancı mekanlar, insanlar ve zamanlar arasında gidip gelerek o hazineyi içimizden çıkardık. Şimdi ganimeti paylaşmak için bir deney yapıyoruz-beraber bir sergi hazırlıyoruz. Bülent Üstün, Cengiz Üstün, Hakan Cingöz, Şevket Sönmez ve Ozan Murat yıllara ve mekanlara yayılan çeşitli denemelerin ve yanılmaların insanları, çeşitli disiplinlerin deneylerine kendini kaptırmış yolcular.

55t-sergisi-18-kasim-a-kadar-tuyap-ta-531067-1.

55T son durakta garaj molası veren otobüslerden değildir, ring yaparak yine yoluna devam eder.

55T zamanının Fatih-Harbiye tramvayını hatırlatır ama yolcuları bir kültür şokunun türbülansın da saymak doğru olmaz, bizler ne zamanda ne mekanda yolculuğu bitmeyen demir bir kutudayız, kurtulmayı denemiyoruz, bir uçtan bir uca gidip gelerek, birbirimize karışıp bir bütün olarak yanıp kül olmayı deniyoruz.

Sergi çeşitli deneyimleri buluştururken kendi başına katılımcıları ve izleyicileri için de şaşırtıcı bir “deneyim” halini alıyor.

55T de çok zaman geçirdik, bisikletlere atlama vaktidir.

55t-sergisi-18-kasim-a-kadar-tuyap-ta-531068-1.