6,7 milyon asgari ücret KKM’ye aktı
Fotoğraf: AA

Hüseyin ŞİMŞEK

Hazine ve Maliye Bakanlığı haziran ayına ilişkin merkezi yönetim bütçe verilerin göre bütçe 31,1 milyar TL açık verdi.

Ocak-haziran döneminde ise bütçe gelirleri yıllık yüzde 100,6 yükselirken, bütçe harcamaları yüzde 76,7 oranında arttı. Böylece, bütçe yılın ilk yarısında vergi gelirlerindeki hızlı artışın desteğiyle 93,6 milyar TL fazla verdi.


Bu yılın ilk yarısında kur korumalı TL mevduat hesapları için 6 milyon 770 bin asgari ücretlinin maaşına denk olan 37 milyar 235 milyon TL ödeme yapıldı. Döviz kurunda yaşanan yüksek artışı baskılamak ve TL’ye olan ilgiyi artırmak için kur korumalı sistemi uygulayan iktidar, her ay bu yolla vatandaşın milyarlarca TL’sini sermaye sahiplerine aktarıyor. Rekor ödeme ise haziran ayında gerçekleşti. 16 milyar 136 milyon 838 bin TL ile geçen ay KKM hesapları için kasadan çıktı.

2022 bütçesinde kur korumalı mevduata ilişkin herhangi bir kalem olmadığı için getirilen ek bütçeden bu gidere ilişkin 40 milyar TL ayrılmıştı. Altı ayda 37 milyar TL’ye ulaştı.

ÖRTÜLÜDE REKOR

Hazine’nin rakamlarına göre, Cumhurbaşkanı tarafından kullanılan ve hesabı sorulamayan “Gizli Hizmet Giderleri” harcama kaleminden de bu yılın ilk yarısında toplam 1,9 milyar TL harcandı. Geçen yılın aynı döneminde bu tutar 1,4 milyar TL olmuştu.

İktidarın hatalı ekonomi politikalarının bir sonucu olan yüksek faiz giderleri de harcama rakamları arasında yer buldu. Tüm faiz giderlerine altı ayda 134 milyar 653 milyon 672 bin TL harcandı. Yılın ilk yarısında 79,2 milyar TL’yi iç borç faiz giderleri için harcayan iktidar, 36,2 milyar TL’yi ise dış borç faiz giderlerine ödedi.

KİRACI DEVLET

Başta taşıt ve bina olmak üzere, kamunun hemen her alanında yaygınlaştırılan “kiralama” uygulamasının da bütçeye etkisi her geçen gün artıyor. Kiralama işlemleri için haziranda 465 milyon 462 bin TL harcandı. Yılın ilk yarısında toplam harcama 2 milyar TL’yi geride bıraktı.

MÜTEAHHİTLERE SERVET

Ballı projelerle yandaşı zengin eden iktidarın müteahhitlere haziranda 14 milyar 9 milyon 351 bin TL ödendi. Altı aylık ödenen tutar ise 42 milyar TL olarak kayıtlara geçti. Geçen yılın aynı döneminde 22 milyar ödeme yapılmıştı.

***

TCDD borçlu

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yayımladığı harcama rakamlarında, merkezi yönetim bütçesinden borçlanan kamu idarelerine yönelik bilgiler de yer aldı. Yılın ilk yarısında TCDD’ye 1,6 milyar TL’si geçen ay olmak üzere toplam 7,1 milyar TL, TTK’ye son ay 160 bin TL olmak üzere 1 milyar 44 milyon TL, Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş.'ye 55 milyon TL'si geçen ay olmak üzere toplam 275 milyon TL borç verildi. En çok borçlanan işletme ise 66 milyar 360 milyon TL ile BOTAŞ oldu.

***

ÖTV geliri arttı

Vergi gelirleri haziran ayında yıllık yüzde 108,4 oranında yükselerek 152,6 milyar TL düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde vergi gelirlerinin yüzde 36’sını oluşturan ithalde alınan katma değer vergisi gelirleri döviz kurundaki artışın da etkisiyle yıllık 2,5 katına yükseldi.

Vergi gelirlerinin yüzde 25’ini oluşturan ÖTV gelirlerindeki artış ise yüzde 113,4 düzeyinde gerçekleşti. Haziran’da dâhilde alınan KDV gelirleri de yüzde 94,3 artış kaydederek 8,9 milyar TL oldu.