6 ay uzayda kalacak

İngiltere’nin ilk resmi astronotu Binbaşı Tim Peake, 6 ay kalacağı uzay istasyonuna ulaştı. Eski askeri pilot, bu süreçte bilimsel çalışmalara teşvik edici projeler yürütmekle yükümlü olacak. Bu kadar uzun süre uzayda kalmanın oluşturduğu en büyük soru işareti ise şartların insan vücuduna etkisinin ne olacağı.

İngiltere Uzay Dairesi’nden Libby Jackson, “6 ay hızla geçer ama fiziksel olarak Tim’de değişiklikler olacak. Kemikleri ve kasları zayıflayacak. Bunlarla baş edebilmek için her gün iki saat egzersiz yapması gerekiyor. Yeryüzüne geri göndüğünde ise, bedeninin 6 ay süreyle yer çekimsiz ortamda bulunmanın tüm etkilerinden kurtulması aşağı yukarı bir yıl sürecek” şeklinde konuştu.



Uzaydan dönen astronotların daha önce de belirttiği gibi bu yolculuğun etkileri sadece fiziksel olmayacak. Uzaydan dünyayı görmenin insanı değiştiren asıl şey olduğunu belirten Jackson, bunun genellikle büyük bir takdir duygusunu da beraberinde getirdiğini ekledi. Yolcuğun, Peake üzerindeki psikolojik etkileri ise döndüğünde belli olacak.

Eski Astronot Michael Lopez-Alegria ise ‘kuşbakışı etkisi’ adı verilen bu duruma dünyada insan etkisini, çevre kirliliğini ve gezegenin hassaslığını fark etmenin sebep olduğunu söylemişti.