TÜİK’in açıkladığı enflasyon verileri memur ve emeklinin temmuz ayında alacağı zam oranlarını da netleştirdi. Memur ve emekli zammını etkileyecek 6 aylık enflasyon ise yüzde 19.77 oldu. Böylece memur maaşları ve emekli memur aylıkları temmuz ayında yüzde 17.55, SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıkları ise yüzde 19.77 oranında artacak. Kesin zam oranı refah payı eklenmesiyle netleşecek. Öte yandan memur ve emekli zamlarına ilişkin kanun teklifi bugün Meclis'e sunulacak.

Kaynak: Haber Merkezi
6 aylık enflasyon verisi belli oldu: Memur ve emekli ne kadar zam alacak?
Fotoğraf: Depophotos

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) haziran ayı enflasyon verilerini açıklamasıyla memur ve emekli maaşlarına refah payı hariç yapılacak zam oranı belli oldu. 

TÜİK verilerine göre, TÜFE'deki (2003=100) değişim 2023 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 3,92, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 19,77, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 38,21 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 59,95 olarak gerçekleşti.

Memur ve emekli zammını etkileyecek 6 aylık enflasyon yüzde 19.77 olarak kayda geçti. Buna göre memur maaşları ve emekli memur aylıkları temmuz ayında yüzde 17.55, SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıkları ise yüzde 19,77 oranında artacak

Memur ve emeklinin zam oranı refah payının eklenmesiyle netleşecek. 

Memurların refah payı eklenmeden oluşan zamlı maaş tablosu şöyle:

Tablo: Hürriyet.com.tr

MEMURLARA SÖZLEŞME ZAMMI VE ENFLASYON FARKI

Toplu sözleşmeye göre memurlar yılın ilk 6 ayı için yüzde 8 zam almıştı. Memur ve memur emeklileri bu zammı aşan oranda enflasyon için fark almaya hak kazanıyor.

Memurlara bu yılın ikinci 6 ayı için yüzde 6 zam ve enflasyon farkı verilecek. Memurlar ikinci 6 ayda yüzde 6'lık sözleşme zammına ek olarak yüzde 11,77'lik enflasyon farkı alacak. Böylece memur ve memur emeklileri yüzde 17,55 zam alacak. 

SSK ve BAĞ-KUR emeklileri de 6 ayda bir enflasyon oranında zam alıyor. 6 aylık enflasyon yüzde 19,77 olarak gerçekleşti. Böylece SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 19,77 zam alacak.

ZAM TEKLİFİ BUGÜN MECLİS'E GELİYORMemur ve emeklilerin maaş zamlarına ilşikin kanun teklifi bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulacak. Memur ve memur emeklilerine sözleşme ve enflasyon farkına ek olarak refah payı verilecek. Teklifle en düşük memur maaşının 22 bin lira seiyesine yükseltilmesi bekleniyor. 22 bin liralık maaş oranının net rakam kapsayıp kapsamadığı henüz bilinmiyor.