Deniz Kuvvetleri’nde birliklerin soruşturma, denetim ve incelemelerinden sorumlu birim olan Değerlendirme Denetleme Başkanlığı’nın...

Deniz Kuvvetleri’nde birliklerin soruşturma, denetim ve incelemelerinden sorumlu birim olan Değerlendirme Denetleme Başkanlığı’nın komutanı Tümamiral Baha Eren’in ani istifasının yankıları sürerken, AKP’nin iktidarda olduğu 2003 yılından beri TSK’den 10 general ayrıldı
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Değerlendirme ve Denetleme Başkanı Tümamiral Mustafa Baha Eren'in görevinden ani istifasının yankı yarattı. 2003 yılından bu yana Türk Silahlı Kuvvetleri’nden tam 10 generalin istifa yoluyla ayrıldığı belirlendi.
2003 yılında Genelkurmay Harekât Başkanı Korgeneral Köksal Karabay’ın sürpriz biçimde emekliliğini istemesiyle başlayan istifa sürecinde bugüne kadar çeşitli görevlerde bulunan 10 general görevlerinden ayrıldı. Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) kararlarına tepki veya ‘kişisel nedenler’le yaşanan istifaların kronolojik süreci şöyle :

»Korgeneral Köksal Karabay: Geleceğin Genelkurmay Başkanı gözüyle bakılan Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Karabay, 2003'te emekliliğini isteyerek görevinden ayrıldı. Korgeneral Karabay 4 Temmuz 2003'te Süleymaniye’de yaşanan  'çuval olayı'nın ardından emekliliğini istedi.

»Tümgeneral Alaettin Parmaksız: 2003’te Tümgeneral olan Parmaksız da, Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı'nda görevliyken, 2004'te Konya Personel Okul Komutanlığı'na atanınca istifa etti. TSK tarihinde Konya Personel Okulundan korgeneralliğe yükselen hiçbir isim bulunmuyordu.

»Tümgeneral Reha Taşkesen: Kara Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Taşkesen ise 2006'da istifa etti. NATO ve Afganistan'da görevler yapan, Özel Kuvvetler Alay Komutanı olan, Cumhurbaşkanlığı Başyaverliği de yapan Taşkesen’in özel nedenlerle istifa ettiği açıklandı.

»Tümgeneral Orhan Uğurluoğlu: Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda görevli Tümgeneral Uğurluoğlu 12 Ağustos 2007'de istifa etti. YAŞ kararına tepki olarak istifa ettiği bildirilen Uğurluoğlu, Washington'da TSK Ataşeliği yapmıştı.

»Tuğgeneral Muzaffer Karaca: Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Karaca da görevini istifa yoluyla bıraktı. Karaca da, Tümgeneral Orhan Uğurluoğlu ile birlikte YAŞ kararlarına tepki olarak 2007'de aynı tarihte görevinden ayrıldı.

»Tuğgeneral Ali Er: 1. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Er de YAŞ kararlarına tepki olarak 2007'de görevinden istifa etti.

»Tuğgeneral Celal Çıtak: Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Çıtak 2008’in Ocak ayında eşinden boşanabilmek için istifa etttiğini açıkladı. Tuğgeneral Çıkak, “Üzerimde general üniformam varken eşimden ayrılmam uygun olmaz” dedi.

»Tümgeneral Levent Türkmen: 1. Taktik Hava Kuvvet Komutan Yardımcısı Tümgeneral Türkmen 2009’da görevinden istifa etti.

»Tümgeneral Sinan Şanlı: Hava Pilot Tümgeneral Şanlı Hava Harp Okulu Komutanlığı görevinden Mayıs 2009'da ayrıldı. Şanlı yaptığı açıklamada, ''Kurumumla ilgili bir durum söz konusu değil. Ayrılma nedenim tamamen şahsi gerekçelerle olup, başka bir konuyla ilişkilendirilmesi doğru değildir'' dedi.

GENELKURMAY BAŞKANI DA İSTİFA ETMİŞTİ
Dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile 1. Körfez Savaşı’nda görüş ayrılığına düşen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necip Torumtay, 1990 yılında görevinden istifa etmişti. 1987'de ise, dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Üruğ, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Necdet Öztorun’a Genelkurmay Başkanlığı yolunu açmak için erken emekliliğini istemişti.

Bir saldırıda hayatını kaybeden Korgeneral İsmail Selen, 1989'da atandığı Güneydoğu Asayiş Kolordu Komutanlığı görevinden üç ay sonra alınınca istifa etmişti
2001 yılında da Beyaz Enerji operasyonunun mimarı olan Jandarma Harekât Başkanı Tümgeneral Osman Özbek, daha önce Tuğgeneral rütbesi ile yaptığı Kayseri Bölge Komutanlığı'na atandı. Tümgeneral Özbek, “General koltuğa yapışmaz” diyerek istifa etmişti. ANKA
Tümamiralin istifası Albay Çiçek’le mi ilgili?

KISA bir süre önce komutanlığa emeklilik ve ayrılma dilekçesi veren Tümamiral Mustafa Baha Eren’in başvurusu kabul edildi. Tümamiral Eren, geleceğin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için en güçlü adaylardan biri olarak gösteriliyordu. 2005’te tümamiralliğe en üst sıradan terfi eden Eren’in, bir ay sonra yapılacak Askeri Şûra'da Koramiralliğe terfi edeceği bir dönemde istifa etmesi üzerine çeşitli iddialar ortaya atıldı. Sürpriz istifanın, daha önce Hava Kuvvetleri’ndeki istifalara benzer bir şekilde özel hayatına ilişkin sebeplerden kaynaklandığı ve Eren’in ordudan ayrılmak zorunda kaldığı ileri sürüldü.

Bununla birlikte, internette dolaşan ve Eren’in Tuğamiralliği’nde görev yaptığı Güney Görev Grup Komutanlığı’nda bir devir teslim töreninde siyasi içerikli sert çıkışlarda bulunan konuşmasından alıntılar da dikkat çekti. İstifanın Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek’in de aralarında bulunduğu biri emekli sekiz deniz kurmay albayın Ergenekon soruşturması kapsamında ifade vermesiyle ilgisi olduğu yönündeki iddialar da ileri sürüldü; ancak bu iddialar doğrulanamadı.