Mahalli Yerleştirme Sistemi kapsamında ‘nitelikli’ okullar, proje okul kapsamına alınacak. 600’e yakın ‘nitelikli’ okulların yarısı imam hatiplerden seçilecek

600 ‘nitelikli’ lisenin yarısı imam hatip

SERBAY MANSUROĞLU serbaymansur@birgun.net @serbaymansur

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın açıkladığı ‘Mahalli Yerleştirme Sistemi’nde yer alacak 600 ‘nitelikli’ lisenin yarısına yakınının imam hatip liseleri arasından seçilmesi planlanıyor. Ankara’da süren çalışmaya göre yeni sistem açıklanırken 600 kadar olduğu belirtilen ‘nitelikli’ okullar, proje okul kapsamına alınacak. Proje okullarına, tüm fen ve sosyal bilimler liseleri ile anadolu, imam hatip, spor ve sanat liseleri dâhil edilecek.

Yeni modeli tanıttığı sırada ‘proje okullar’ için tek sınav yapılacağını söyleyen Bakan Yılmaz, yeni sistemde sınavla öğrenci alacak olan okulları tarif ederken “fen lisesi ve proje okulları”na dikkat çekti. Sayısı 600 civarında olacak olan ‘nitelikli’ okulların büyük bir bölümü bu iki kategoride bulunan okullardan oluşacak. Fen lisesi, anadolu lisesi ve sosyal bilimler liselerinin dışında kalan okulların ağırlığının anadolu imam hatip liseleri olması üzerinde duruluyor.

193 proje okuldan çoğunluk imam hatip
Bakanlık daha önce uygulamaya koyduğu proje okul kapsamında 193 liseden 23 tanesini imam hatip olmayan proje okulları arasından seçerken 170’e yakın okulu imam hatip liseleri arasından seçmişti.

Değişiklik illüzyon oluşturdu
Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, Mahalli Yerleştirme Sistemi ile ortaya çıkan belirsizlikleri şu ifadelerle değerlendirdi:

“Bize gösterilen fotoğrafın gerçek durumu yansıtmadığı ve bir illüzyon oluşturulmaya çalışıldığı ortadadır. Değişikliğin sıralanan sorunların hiçbirini ortadan kaldırmayacağı açık. Sorun ve eşitsizlik oluşturacak bu sistemde ısrarın nedeni nedir? Eğitimi ‘2023 Hedefleri’ açısından kurucu olarak yapılandıran iktidar tüm kurgusunu ‘imam hatipler’ ve ‘eğitimin ticarileştirilmesi’ zeminleri üzerine inşa etmeye çalışıyor. Bu hedeflerden uzaklaşmak veya vazgeçmek, siyasi iktidar açısından ‘hegemonya’ sorunu oluşturduğu ve iktidarın kudretini azalttığı için bugün 1 milyon 200 bin öğrenci bir belirsizliğe doğru sürükleniyor.”

***

22 ülkede 42 imam hatip lisesi var

On beş yıllık iktidarı süresince imam hatip okullarının sayısını 4 bin 604’e çıkaran, bu okullardaki öğrenci sayısını da 1 milyon 346 bin 819’a yükselten AKP hükümeti bu kez de bu okullar üzerinden yurtdışına yayılıyor. Yurtiçi ve yurtdışındaki imam hatip okullarının sayısını açıklayan İmam Hatip Okulları Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER) verilerine göre AKP iktidarı tarafından dünyanın 22 ülkesinde açılmış 42 imam hatip lisesi bulunuyor. Yeni liselerin açılması da planlanıyor.
Son dönemde Fransa, Danimarka, Hollanda ve Avusturya’da imam hatiplerin açıldığını belirten ÖNDER Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kaan, Avustralya ve ABD’de de imam hatip liselerinin açılacağını söyledi. Şu anda mevcut okulların ülkelere göre dağılımı ise şöyle: Suudi Arabistan 12, Kırgızistan 2, Danimarka 2, Avusturya 1, Belçika 1, İskandinavya 1, Romanya 1, Azerbaycan 1, Bulgaristan 3, Somali 2, KKTC 1, Gürcistan 1, Kamerun 2, Burkina Faso 3, Mali 1, Nijer 1, Gana 1, Senegal 2, Makedonya 1, Arnavutluk 2, Fildişi Sahilleri 1.