6284 uygulanmıyor
Fotoğraf: Depo Photos

Haber Merkezi

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin çekilmesinden beri 6284 Sayılı Yasa’nın uygulanmasında ciddi sıkıntılar yaşandığını açıkladı.

Platform’dan yapılan açıklamada şunlar denildi:

“Siyasi iktidar İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekildiğinden beri kamu görevlilerinin 6284’ün uygulanmasını aksattığını görüyoruz. Kadınlar uzaklaştırma kararına rağmen öldürülüyor. Ağustos ayında 16 yaşındaki Beyza Doğan 35 kere şikâyet ettiği Selim Tekin tarafından öldürüldü. Failleri hâlâ yakalanmayan Ezgi Zerkin ve Hülya Şellavcı koruma kararına rağmen öldürüldü. Hülya Şellavcı, uzaklaştırma kararına uymayan fail için zorlama hapsi talep etti, zorlama hapsi kararı Hülya’nın ölümünden sonra verildi. Uzaklaştırma kararına rağmen gerekli önlemleri almayan kolluk da, zorlama hapsi kararını vermek için Hülya’nın ölümünü bekleyen hakim de bu ölümden sorumludur, yargılanmalıdır.

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme hamlesi kadınların hak arayışını azaltmadı. Kadınlar haklarını biliyor, yaşamak için her şeyi yapıyor. Kamu görevlileri gerekeni yapmıyor, failler cesaret buluyor. Öyle cesaret buluyor ki Ayşe Korur cinayetinde olduğu gibi fail, olaydan sonra sosyal medyada “namusumu temizledim” paylaşımı yapabiliyor.

6284’ün kadınları koruması için kamu görevlilerinin yasayı etkin uygulaması şart. Bakanlardan hakimlere tüm yetkililerin toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama yönünde irade göstermesi şart. Bütünlüklü bir politika sunan İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden imzalanması ve eksiksiz uygulanması şart.

Biz çözümü biliyoruz. Yıllardır Türkiye’nin her yerinde, hayatın her alanında mücadele ediyoruz. Görevini yapmayarak kadınların öldürülmesine neden olan her bir yetkiliden öldürülen kadınların hesabını soracağız. Kadın cinayetlerini durduracağız.”