‘Frekans A/Mersin’de Üreten Sanatçılar Sergisi’ 750 metrekarelik büyük bir alanda 65 sanatçıyı ve toplam 102 eseri izleyenlerle buluşturuyor

65 sanatçının eserleri tek sergide buluştu

Aysun Koç Aydoğan

Pandemi döneminde sanatçılara ve sanatseverlere nefes aldıran sergi Mersin’de kapılarını açıyor. Yenişehir Belediyesi sanat galerilerinin ev sahipliği yaptığı ‘Frekans A/Mersin’de Üreten Sanatçılar Sergisi’ 65 sanatçıyı ve toplam 102 eseri izleyenlerle buluşturuyor. Frekans A sergisinin kavramsal çerçevesi iki ressama Ahmet Yeşil ve Veli Mert’e ait. Farklı teknik ve ölçülerdeki eserlerin ortak paydası sanatçıların tümünün Mersin’de faaliyetlerine devam ediyor olması.

Sergide yer alan sanatçılardan Ahmet Karabulak, Bengisu Muazzez Kurtuluş, Nida Karaytuğ Mert ve Veli Mert ile hem Mersin’de sanat yaşamı hem de sergiye dair konuştuk.

HER ALANDA DESTEK ŞART

Performans ve enstelasyon çalışmalarıyla sergide yer alan sanatçı Ahmet Karabulak, “Böylesi galeri mekânları çok kıymetli olsa da önemli olan sanatı kamusal alanda yürütebilmek, sanatçıyı bulunduğu yerde, hayatın içinde işler hale getirmektir. Sanatçıların galeri mekânlarının dışında da üretimlerini desteklemek ve ihtiyaçlarına yönelik çözümler üretmek gerekiyor” diyor.

Bugüne kadar Türkiye’de ve yurtdışında farklı kolektif çalışmalarda yer alan sanatçı Bengisu Muazzez Kurtuluş da bir sanatçının yaşadığı kentte kendisini ifade edebilmesinin ne kadar anlamlı olduğuna dikkat çekiyor. Kurtuluş, “Daha önce kendimizi ifade edebileceğimiz bir alan yoktu. Metropollere ya da yurtdışına gitmek için çaba harcamamız gerekiyordu. İlk defa kendi yaşadığımız kentte buna sahip çıkabilecek ve kendimizi burada var edebileceğimiz bir mekânın bir alanın koşulların yaratılmış olması benim için çok heyecan verici” diyor.

SANATÇILARIN BİLANÇOSU GİBİ

Sanatçı sayısının fazla olmasının sergide daha titiz bir değerlendirmeyi de gerektirdiğini belirten galerilerin koordinatörü Nida Karaytuğ Mert’e göre Frekans A, Mersin’de dinamik şekilde üreten sanatçıların bir bilançosu gibi oldu. KHK ile üniversiteden uzaklaştırılan serginin danışma kurulu üyesi Veli Mert ise Frekans A’nın geçmişe dair dokümanter bir sergi olmanın yanı sıra Mersin için güzel bir başlangıcı barındırdığını belirtiyor. “Bu etkinliğin Mersin’in belleği açısında çok değerli bir kilometre taşı olduğunu düşünüyorum” diyen Mert, “Çok şey kaybettik ve bu yaptıklarımız hep tedavi niteliğinde. Kamusal alandaydık, evlerimize tıkıldık. Şimdi bunların içinden yeniden kamusal alana doğru bir hareket başlattık ve bu onun ilk nüvesi” ifadelerini kullanıyor.

27 Şubat’a kadar devam edecek Frekans A sergisi kapsamında önümüzdeki günlerde sanatçıların ziyaretçilerle buluşabileceği performanslar yapılması planlanıyor. Sergiyi gitmeden görmek isteyenler Kültürhane Youtube Kanalı’ndan Sanat Sohbetleri programını da izleyebilirler.