65 santrala 'zehir' cezası

BİRGÜN/ ANKARA

Zehirli havanın çevreye yayılmasına ve çok sayıda ölümcül hastalığa yol açan jeotermal enerji santrallarının (JES) koronavirüs sürecindeki denetim süreci öğrenilemedi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, üç aylık süreç yerine son iki yıldaki denetim verilerini paylaştı.

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, JES’lerin başta kronik hastalar olmak üzere tüm insanları tehdit ettiğini ifade ederek, “Hava kirliliğine ve insan sağlığına olumsuz etkileri olan ve denetimleri eksik yapılan JES’lerin faaliyetlerini durdurmasıyla Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?” sorusunu yöneltti. Bülbül ayrıca, “JES’lerin bacalarından çıkan salınımlar ile akışkanlar nedeniyle havayı, suyu, toprağı kirlettikleri ve insan sağlığına yönelik solunum yolu hastalıkları ve birçok hastalığa neden olduğuna dair Bakanlık bünyesinde çalışma yapılmış mıdır” diye sordu.

BAKAN’DAN EKSİK YANIT

CHP’li Bülbül’e yanıt veren Bakan Kurum, salgın sürecindeki denetimleri paylaşmadı. Bakan Kurum yanıtında, “2018 yılından itibaren ülke genelinde faaliyet gösteren JES’lerde, Bakanlığımız ve İl Müdürlüklerimiz tarafından 763 adet çevre denetimi gerçekleştirilmiş olup tespit edilen uygunsuzluklara istinaden faaliyet durdurma da dahil olmak üzere 65 idari yaptırım uygulanmıştır” dedi.