Evde Hasta Bakımı Bölümü’nden mezun 7 bin genç, 2009 yılından beri atanmayı bekliyor. Evde hasta bakım teknikerleri, “Meslek tanımımız yok, bu yüzden özel sektörde de iş bulamıyoruz” diyor

7 bin mezun var meslek tanımı yok

Dilara Şimşek

İlk kez 2009 yılında açılan Evde Hasta Bakımı Bölümü’nden mezun 7 bin genç, yıllardır atanmayı bekliyor. Evde hasta bakım teknikerleri, “Meslek tanımımız yok, bu yüzden iş bulamıyoruz” diyor.

Türkiye’de yaklaşık 700 bin evde bakım hastası bulunuyor. Yaşlı veya yatağa bağımlı hastaların bakımının evde yapılması ve hastanede yatış sürelerinin azaltılması amacıyla ‘evde sağlık hizmetleri’ son yıllarda ön plana çıktı. Dönemin Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın başlatmış olduğu Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında 2009 yılında açılan Evde Hasta Bakımı Bölümü, ilk mezunlarını 2011’de verdi. Yine Bakanlıkça hazırlanan ve 22 Mayıs 2014’te yürürlüğe giren yönetmelikle bu bölüm, Sağlık Meslekleri arasında sayılmayarak diğer meslekler arasına dâhil edildi.

Bugün 14 devlet üniversitesi ve 2 vakıf üniversitesinde bulunan bu iki yıllık bölümden mezun 7 bin evde hasta bakım teknikeri bulunuyor. Bu mezunların neredeyse tümü 7 senedir atanmayı bekliyor.

27 Şubat 2015’te çıkarılan yönetmelikte, “Evde Sağlık Birimlerinde görev yapmakta olan her ekipte en az bir tane Evde Hasta Bakım Teknikeri yer almalıdır” ibaresi yer alıyor. Ancak yönetmelik göz ardı ediliyor ve atamalar yapılmıyor.

Üstelik Türkiye’de başkalarının yardım ve bakımına ihtiyacı olan insanların barınabileceği ve gerekli hizmetleri alabileceği bakım ve rehabilitasyon merkezlerinin sayısı çok az. Dolayısıyla bu birimlerde personel ihtiyacı bulunuyor.

‘Meslek tanımı istiyoruz’
BirGün’e konuşan mezunlar, Evde Hasta Bakımı Bölümü için görev/meslek tanımı yapılmadığını, bu durum iyileştirilmediği sürece mağdur olmaya devam edeceklerini belirtiyor. Görev tanımları olmadığı için hastalara tıbbi müdahale yetkilerinin bulunmadığını ve sağlıkçı olarak görülmediklerini ifade eden mezunlar, bu nedenle özel sektörde de iş bulamadıklarını dile getiriyor.

Evde Sağlık ve Bakım Derneği Başkanı Murat Kol, “Meslek tanımımız olmadığı için hasta bakıcı olarak görülüyoruz. Eğitimini aldığımız dersler dikkate alınarak bir meslek tanımı hazırlanmasını istiyoruz. Hastanın tedavi sürecinde içtiği ilacı verebilmemiz, iğnesini yapabilmemiz, kısacası hastanın tedavi sürecinde tıbbi müdahalede bulunabileceğimiz bir meslek tanımına sahip olmak istiyoruz” diyor. Kol, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak ilk alımda en az 500 evde hasta bakım teknikeri ataması yapılması gerektiğini belirtiyor.

‘Tüm çabam boşa gitti’
Atama bekleyen binlerce gençten birisi de 28 yaşındaki Şerife Çetin. 4 senedir atama bekleyen Çetin, görev tanımı eksikliğinden dolayı hiçbir kurumda çalışamadığını söylüyor. Artık kendi ayakları üzerinde durmak istediğini dile getiren Çetin, “Puanım ve sıralamam çok iyiydi, kesin atanacağım gözüyle bakıyordum, ama hüsranla karşılaştım. Zorluklarla okuduk, tüm emeklerimiz ve çabamız boşa gitti. Çok değerli bir bölüm okuduk ve buna sahip çıkıp herkese ulaşmak istiyoruz” diye konuşuyor.