‘7 bin yıllık tarih yok ediliyor’

ZEYNEP KURAY

Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki yıkımlara yönelik tepkiler sürüyor. Yıkımlara karşı mücadele yürüten Barış Bloku Sözcüsü Zelal Ekinci, “Sur’un yıkılması sadece tarih ve kültürün değil, çocukluğumun da enkaz altında kalmasıdır” dedi.

İyileştirme, kamulaştırma oldu
Kamulaştırmaya dâhil edilmeyen Alipaşa ve Lalebey mahallelerinin de yıkım tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurgulayan Ekinci, 2009 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Valilik, TOKİ ve belediye tarafından, bu iki mahallede sokak yapısı korunarak bir iyileştirme yapılması konusunda imzalanan protokolün, bugün yıkım için referans olarak kullanıldığına işaret etti.

Ekinci, yaşanan süreci şöyle anlattı: “O dönem bu iki mahalledeki 1012 parselden 500 kadar sakin teklif edilen TOKİ yapılarına geçerek evlerini terk ederken, birçok sakin evlerini terk etmeyi kabul etmediği için protokolden vazgeçildi. Ancak 2016 yılında bu protokolü tekrar yürürlüğe koyarak, mülk sahipleriyle hiç görüşmeden ve bilgi vermeden kamulaştırma kararı alıp, hesaplarına para yatırmışlar ve şimdi de çıkın diyorlar.”

Ekinci, “Orada bir tarih var, bir kültür var. Bu şekilde evleri iş makineleriyle yıkmak vicdansızlıktır. 7 bin yıllık bir tarih göz göre göre yok ediliyor. Bu, bütün insanlık için bir kayıp. Sur’un yıkılması, sadece tarihin ve kültürün değil, çocukluğumun da enkaz altında kalmasıdır” ifadelerini kullandı.