7 işçinin ölümünden TCDD ve Karayolları da sorumlu

Tekirdağ’ın Ergene ilçesinde, bir yük treninin çarptığı işçi servisinde 7 kişinin yaşamını yitirdiği kaza ile ilgili bilirkişi raporu hazırlandı. Raporda, şoför Bilal Küllü asli, TCDD ile Karayolları Genel Müdürlüğü’nün yerel idaresi ise tali kusurlu bulundu.

Raporda, servis minibüsünü kullanan Küllü’nün ışıklı ve sesli ‘dur’ talimatına uymadığı, demir yolu aracının yaklaşmadığından emin olduktan sonra geçmesi gerektiği belirtildi.

BARİYER KOLLARI KISA

Hemzemin geçitteki bariyer kollarının tam kapatacak uzunlukta olmadığına dikkat çekilen raporda, “Tüm uyarı ve ikaz işaretleri ile bariyer kolları mevcut ve çalışır durumda olmasına rağmen, bariyer kollarının uzunluğunun yetersiz olması, sürücünün kapalı bariyerden geçebilmesine olanak sağlamıştır. TCDD işletmesi önlem eksikliği nedeniyle kazanın oluşumda tali kusurludur” dendi.

Raporda, kazanın meydana geldiği karayolunda şerit çizgilerinin silik olduğu ve orta ayırıcının (refüj) bulunmadığı da belirtilerek, şu ifadelere de yer verildi: “İlgili karayolu incelendiğinde, sürücülerin emniyetli seyrini sağlayacak donanımların eksik olduğu görülmektedir. Ayrılan yolda refüj tesis edilseydi bariyer kolu kısa bile olsa sürücü bariyer kapalıyken bu yola geçemezdi. Bu tip geçit yerlerinin düzenlenmesi ve önlemlerin alınmasında TCDD kadar karayolundan sorumlu kurumların da önle alması gerekir. Bu kesimdeki karayolundan sorumlu kurum hangisiyse ihmali olması nedeniyle kazanın meydana gelmesinde tali kusurludur.”

ŞİKÂYETLER VARDI

Makinistlerin kusurlu bulunmadığı raporda ayrıca, davacı avukatlarının ifadelerine de yer verildi. Avukatlar, servis şoförü Bilal Küllü hakkında daha önce de aracı hızlı kullandığı ve trafiği tehlikeye attığı için şikâyetlerin olduğunu aktararak, buna rağmen şoförü görevden almayan ilgililerin de kazadan sorumlu olduğuna vurgu yaptı.

Ergene ilçesi Velimeşe Mahallesi’nde 4 Eylül’de meydana gelen kazada, Kapıkule-Halkalı seferini yapan yük treni, hemzemin geçitte kapalı bariyerlerin arasından geçmeye çalışan işçi servisine çarpmış, 7 işçi hayatını kaybetmişti. Kazada 6 işçi de yaralanmıştı.

DHA