Yeni yılla birlikte gelen astronomik elektrik zamları üreticinin belini bükmeye devam ediyor. Üreticiler gelen yüksek faturalardan yakınırken, birçok üretici ise arazilerini artık sulayamayacaklarını söylüyorlar. Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, görev süreci boyunca hiçbir mülkü satmadıklarını söyleyerek, 7 milyon lira değerinde kamulaştırma yaptıklarını söyledi.

7 milyon liralık kamulaştırma

Aycan KARADAĞ

Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, görevde geçen 3 yılını BirGün’e anlattı. Akın, 30 yıl sonra ilçede iktidara gelmelerinin kıymetini bildiklerini söyleyerek, insan odaklı çalışma yaptıklarını söyledi.


2019’da belediyeyi devraldıklarında bütçenin 70 milyon TL, borcunun da 50 milyon TL olduğunu söyleyen Akın, “2021 bütçemiz 136 milyon TL borcumuz ise 22 milyon TL. Borcun bütçeye oranı yüzde 16’lara düştü. Kalan borç bizden önceki dönemden kalanlar. Bizden önceki 5 yıllık dönemde Turgutlu Belediyesi’nin 219 tane mülkü satılmış. Bu mülklerin değeri de en az 400 milyon TL değerinde. Biz kendi dönemimizde bugüne kadar hiçbir şey satmadığımız gibi yaklaşık 7 milyon TL değerinde kamulaştırma yaptık. Turgutlu Belediyesi’ne mülk kazandırdık. Mesela bir pazar yerine ihtiyaç vardı. Bunun için de uygun bir yer vardı. Büyükşehir başlamış ama kamulaştırmayı tamamlamamış. Büyükşehirle oturup masaya kaç para harcadıysanız değerini verelim aradan çekilin dedik ve sonunda kentin göbeğine bir pazar yeri kazandırdık” diye konuştu.

HİÇBİR MÜTEAHHİT İHALEMİZE KATILMADI

Görev süreci boyunca tasarruf yaptıklarını dile getiren Akın, “İnsan odaklı projeler ürettik ama bunları yaparken de son iki yılda yapacağımız projelerin temelini atmış olduk. Ama ekonomik kriz bu süreci zorladı. 3 Aralık’ta taziye evi ve kreş ihalesi vardı, o gün ihalesine hiç katılım olmayan belediye olduk. Türkiye’den hiçbir müteahhit ihalemize katılmadı. Demir fiyatlarının ve kur fiyatlarının değişken olduğu döneme denk gelmişti. Bazı projelerimiz bu dönem durmak zorunda kaldı” dedi.

37 KÖYÜMÜZE İNTERNET HİZMETİ GÖTÜRDÜK

Sosyal belediyeciliğe bu dönem daha çok ihtiyaç olduğunu vurgulayan Akın, şunları dile getirdi: “37 tane köyümüzde internet alt yapısı yoktu. 37 tane dağ köyüne internet götürdük. İnternetsiz köyümüz kalmadı. Çocukların pandemi döneminde online derse girebilmeleri için internete ihtiyaçları var. Çünkü internet olmasa eğitim alamayacaklar. 37 köyde yaklaşık 23 bin yurttaş yaşıyor. Şu ana kadar 713 tane çocuğumuza ücretsiz tablet dağıttık. Pandemi döneminde yaklaşık 15 bin ailemize gıda yardımı yaptık. Aş evimizden her gün 700 ailemize sıcak yemek dağıtıyoruz. Bin 800 ailemize yakacak yardımı yaptık şu ana kadar. Bunların yanında sokağa çıkma yasağı olduğu dönemde ‘sen evde kal kitap ayağına gelsin’ projesi yaptık. 4 bin kitap götürdük. İşçi bekleme durakları yaptık, içlerinde klimasından kitaplarına kadar her şey var. Sosyal anlamda ciddi projelere imza atıyoruz. Aş evi bizim için olmazsa olmaz, 700 aileye her gün ulaşıyoruz.”

GERÇEKLER ER GEÇ ORTAYA ÇIKAR VE ÇIKTI

Son olarak Elazığ depreminde Manisa’nın Turgutlu ilçesinde toplanan yardım malzemelerinin yerine ulaştırılmadığı iddiasıyla Turgutlu Belediyesi ve Belediye Başkanı Çetin Akın hakkında soruşturma talebine İçişleri Bakanlığı’ndan onay çıkmama kararı hakkında da konuşan Akın şöyle konuştu: “Bizlere iftira atanlar neredesiniz? Gerçeklerin er geç ortaya çıkmak gibi bir huyu vardır! Geçen yıl yaşanan ve hepimizin yüreğini yakan Elazığ depreminde bölge halkına ulaştırdığımız yardımlarla ilgili siyasi rant uğruna asılsız iddialara kendi bakanlıklarının kararıyla onay çıkmadı. Biz bu göreve talip olduğumuz ilk gün söyledik şimdi de söylüyoruz ‘Tüyü bitmemiş yetimin hakkını’ sonuna kadar koruyacağız.