7 soruda dünyayı sarsan hastalık: Koronavirüs

BirGün/ANKARA

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Gaye Usluer, koronavirüse ilişkin soruları yanıtladı

1) BULGULARI NELER?

Ateş, yorgunluk ve kuru öksürük. Bazı hastalarda yaygın vücut ağrısı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğaz ağrısı veya ishal olabilir. Bazı kişilerde şikayet olmayabilir. Hastaların yüzde 80’inde herhangi bir tedaviye gerek kalmadan iyileşir. Enfekte olan 6 kişiden 1’inde ciddi hastalık bulguları ortaya çıkabilir. Yaşlı ve kronik hastalarda ciddi bulgular ortaya çıkabilir. Ölüm oranı yüzde 2’dir.

2) NASIL YAYILIR?

Virüs damlacık yoluyla bulaşır. Damlacıklar objelerde ve yüzeylerde bulunur. Yüzeylere ve objelere dokunanlara göz, burun ve ağız teması ile de bulaşabilir.

3) NASIL KORUNURUM?

Eller düzenli olarak en az 20 saniye su ve sabunla yıkanmalı. Alkol bazlı el dezenfektanları ile temizlenmeli. Öksüren ya da burun akıntısı olan kişiden en az bir metre uzaklıkta bulunulmalı.

4) ANTİBİYOTİK ETKİLİ Mİ?

Antibiyotiklerin etkisi yoktur. Ancak bakteriyel enfeksiyon varlığı saptanırsa antibiyotikler kullanılabilir.

5) KİMLER MASKE KULLANMALI?

Ateş ve öksürüğü olanlar ile COVİD-19 tespit edilenler bulgu olsun ya da olmasın maske kullanmalı. Sağlık personeli ve hastanın bakımıyla ilgilenen aile bireyleri de maske kullanmalı.

6) KULUÇKA SÜRESİ NE KADAR?

Virüs bulaştıktan sonra, hastalık bulguları ortaya çıkana kadar geçen süreye kuluçka süresi denir. COVİD-19 için bu süre 1-14 gün arasındadır.

7)NE KADAR CANLI KALABİLİR?

Bir kaç saat ile bir kaç gün arasında canlılığını sürdürebileceği düşünülmekte. Yüzeyin tipi, çevredeki ısı ve nem oranı bu süreyi etkileyebilir.