Yedi Güney Amerika ülkesi, Amazon yağmur ormanlarını korumak için koordinasyonu güçlendirme ve tedbirler alma konusunda anlaşmaya vardı

7 ülke Amazonları korumak için bir arada


Amazon yağmur ormanlarına ev sahipliği yapan yedi ülkenin liderleri, dünyanın en büyük tropikal yağmur ormanını korumak için adımlar atmayı hedefleyen bir anlaşma imzaladı. Kolombiya Cumhurbaşkanı Ivan Duque başkanlığındaki görüşmeler, Kolombiya’nın Leticia bölgesinde gerçekleşti. Amazon ülkeleri, yangınları söndürme faaliyetlerinde "koordinasyonu güçlendirme", "bölgesel işbirliği mekanizması kurma" ve "Amazon yerlilerinin yönetimlere katılımını güçlendimeye” yönelik kararlar aldı.

Tepkiler üzerine görüşme

Toplantıya katılanlar arasında Peru Cumhurbaşkanı Martin Vizcarra, Ekvador Cumhurbaşkanı Lenin Moreno, Bolivya Cumhurbaşkanı Evo Morales, Surinam Başkan Yardımcısı Michael Adhin, Brezilya Dışişleri Bakanı Ernesto Araujo ve Guyana Doğal Kaynak Bakanı Raphael Trotman yer aldı. Sağlığı nedeniyle seyahat edemediğini belirten Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, görüşmeye video konferansla katıldı. Venezuela toplantıya davet edilmedi.
Toplantı, Amazon'un bazı bölgelerinde çıkan orman yangınlarına duyulan öfke ve büyüyen tepki üzerine yapıldı. Çevreciler, ormansızlaşma için Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro'nun politikalarını ve söylemlerini suçlamıştı. Bolsonaro, iktidara gelirken Amazonları ticarete açma sözü vermiş, ormanların yakılmasından da çevrecileri suçlamıştı.

'Alınan kararlar yetersiz'

Kolombiya Ulusal Yerli Örgütü'nün koordinatörü Nelly Kuiru, liderlerin yağmur ormanlarını koruma konusundaki kararlılıkları konusunda şüphelerini dile getirdi. Kuiru alınan kararların "bölgede yaşayan yerli ve köylü halkı için önemli olduğunu" belirtti ve ekledi: “Liderlerin sözlerinin arkasında ne kadar duracakları konusunda şüphelerim var”. Kuiru “Anlaşmanın yerine getirileceğinden şüpheliyim, çünkü orada bir anlaşma yapmak için her şeyden önce ne olduğunu analiz etmek gerekiyor” dedi. Kolombiya Risk Analizi Direktörü Sergio Guzman ise toplantıya katılan liderleri eleştirdi. Guzman, “liderler tepkiler üzerine Amazonlar’ı umursadıkları ve bir şeyler yaptıkları izlenimini uyandırmak istiyor” dedi. Guzman “toplantı, hızlı bir değişim için bana çok fazla umut vermiyor” ifadelerini kullandı.