Tam 7 yıl önce Ankara’nın göbeğinden dünyaya yayılan bir ses duyuldu. “Barış, emek ve demokrasi” diyenleri IŞİD kana buladı. Katliamda yaralanan Duman “Arkadaşlarımız için mücadele edeceğiz” dedi.

7 yıldır kanayan yara 10 Ekim
10 Ekim Ankara Katliamı’nın 7’nci yıldönümünde hayatını kaybedenler dün Karşıyaka Mezarlığı’nda anıldı. (Foto: Evrensel)

Dilan ESEN

Ülke tarihinin en karanlık noktalarından birini ifade ediyor 10 Ekim. Bundan tam 7 yıl önce Ankara’nın göbeğinde iktidarın, ülke topraklarında dolaşmasına müsaade ettiği IŞİD’liler 104 canı hayattan kopardı.

10 Ekim 2015’te Ankara Gar Meydanı’nda saatler tam da 10.04’ü gösterirken “Barış, emek ve demokrasi” diyenleri buldu, dinci gerici katiller. Ankara Gar Meydanı o gün kana bulandı ve ne yargı ne de iktidar 7 yıl aradan sonra bile o kanı temizleyemedi. Katiller de korundu, onlara yol verenler de. Katliamın geleceğini bilenler de tahmin edenler de cezasız kaldı. 10 Ekim sabahı Ankara’ya vuran güneşi kararttılar ama güneşi o meydana doğuranları “Barış, emek ve demokrasi” demekten vazgeçiremediler.

Katliamda yaralanan Ayşegül Duman, “Biz oraya barış talebiyle gitmiştik” diyerek sözlerine başlarken 2015’teki barış talebinin yanına artık adaletin de eklendiğini söyledi. Katliamın yaşanmasına katkı sunan, canlı bombaların geliş yolunu açan kamu görevlilerinin mahkemede yargılanması ve cezalandırılmasını isteyen Duman, “Hiçbir kamu görevlisi yargılanmadı, tanık olarak bile dinlenilmedi. Katliam sonrası devletin kendi görevlendirdiği müfettişlerin raporlarında bile bu yer aldı” dedi.

BARIŞ VE ADALET SÖZÜ

Duman, şunları dile getirdi: “Hepimiz farklı insanlara dönüştük. Her yerden her şeyin gelebileceğini düşünen, kaygı düzeyi çok yüksek, kalabalık ortamlara giremeyen, ani sesten irkilen insanlara dönüştük. Hâlâ bir yas sürecindeyiz. Adalet sağlanmadığı için biz belki de kaybettiklerimizi toprağa veremedik. Hiçbir zaman kapanmayacak yaralar, hiçbir zaman unutulmayacak bir an. Arkadaşlarımızın yaşayamadıkları ömür, bize borçtur. Ve biz bu borcu adalet mücadelesi vererek ödemeye çalışıyoruz. Hayatını kaybeden arkadaşlarımız bize siper oldular. Bizim onlara sözümüz barış ve adalettir.”

7 yıllık sürecin hiç kolay olmadığını ifade eden Duman, şöyle konuştu: “Mahkeme heyetinin sanıklara gösterdiği anlayış, ilgi, nezaket bize hiçbir zaman gösterilmedi. Ailelerin duruşma salonundan atılması ve davanın başka bir şehre nakledilmesi tehditleriyle karşılaştık. Ama sanıklar ve onların avukatları acımızla dalga geçiyorlardı. Bizim tek derdimiz gerçek adaletin sağlanması, gerçek sorumluların yargılanması ve bu ülkede bir daha böyle olayların yaşanmaması.”

Meydanda hâlâ anıt yapılmadığını da hatırlatan Duman, “Anıtın yapılmamış olması bizim canımızı çok acıtıyor” dedi.

Ayşegül DumanAyşegül Duman

***

7 YILDA YAŞANAN SKANDALLAR

•16 Ekim 2015: Suruç ve Ankara’daki saldırılarla gündeme gelen ‘Dokumacılar’ adlı grubun 19 üyesinin saldırılardan bir yıl öncesinde soruşturulduğu ancak soruşturmanın kapatıldığı belirlendi.

•14 Aralık 2015: Saldırı emrini veren IŞİD’li İlhami Bali’nin 15 yıldır dinlenildiği ortaya çıktı.

•10 Haziran 2016: Katliamda sorumluluğu bulunan Emniyet yetkilileri hakkında yapılan suç duyurusuna takipsizlik verildi.

•25 Eylül 2017: GPS kayıtları, “Ambulanslar 5 dakika sonra olay yerine ulaştı” diyen Sağlık Müdürlüğü’nü yalanladı. Görevlendirildiği söylenilen ambulans hiç yerinden ayrılmadı, 11 ambulans hiç hasta almadı.

•22 Kasım 2019: Savcılığın katliama ilişkin 9 klasörlük delil dosyasını mahkemeden ve müştekilerden sakladığı ortaya çıktı.

•10 Ekim 2021: ‘Emek, Barış ve Demokrasi Meydanı Anıt Meydan ve Anma Yeri Tasarımı’ yarışmasında birinci olan projede yer alan ‘Mabet Ağaçları’ söküldü.

•26 Ekim 2021: Evinde 3 bine yakın IŞİD’linin arşivi bulunan Kuteybe Hammet beraat etti.

SANIK SANDALYELERİ HÂLÂ BOŞ

Kayıtlara, ‘Cumhuriyet tarihinin en kanlı saldırısı’ olarak geçen katliamın ana davasında karar 3 Ağustos 2018’de çıktı. Dokuz sanığa ‘anayasal düzeni ihlal’ suçundan birer kez, ‘kasten öldürme’ suçundan da 100’er kez olmak üzere toplam 101’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Yargıtay cezaları onandı. Dokuz sanığa 391 kez öldürmeye teşebbüs suçundan verilen hapis cezalarının bir bölümü bozuldu. Yargıtay, katliamın firari sanıklarının yargılandığı davanın tek tutuklu sanığı Erman Ekici’nin canlı bombalara onay veren kişi olduğuna hükmetti. Katliamın 16 firari sanığı ile Erman Ekici’nin insanlığa karşı suçtan yargılandığı davada ise 17 duruşma geride kaldı. Son duruşmada, IŞİD üyesi Kasım Güler tanık olarak dinlenildi. Güler, ifadesinde MİT’le pazarlık yaptığını öne sürdü. Dava 27 Aralık’a ertelendi.

***

UNUTULMASIN

Mitingin düzenleyicilerinden olan TMMOB’nin Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, şunları söyledi: “Hepimiz o meydandaydık ve hepimiz o saldırının hedefiydik. Patlayan bombaların tanığıyız; üzerimize gaz bombalarıyla saldıran polislerin tanığıyız, hastanelerde yaşanan ölüm kalım savaşının tanığıyız; kanlı meydanın aynı gün yıkanıp delillerin karartılmasının tanığıyız. Ülkemizde yaşanan kitle katliamlarının neredeyse tamamının arkasında açığa çıkmış ya da çıkartılmamış devlet ilişkileri bulunuyor. 10 Ekim Katliamı, insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Bizler bu katliamı unutturmayacağız.